ZABORAVLJENI GRAD HEROJ

'Vukovar će se obnavljati još 30 godina'

18.11.2009 u 07:25

Bionic
Reading

Osamnaest godina prošlo je otkad su bradate horde s istoka prodrle u grad, u međuvremenu se dogodila mirna reintegracija, Hrvatska je mijenjala predsjednike i premijere, u grad je stizao vlak mira, puno je Dunava proteklo od tada, ali Vukovar još uvijek ne živi onako kako bi trebao

Djeca pišu poruke mira, bajkeri voze motore od juga do istoka, Zagrepčani pale svijeće uz Vukovarsku aveniju i svi se zajedno s ostatkom Hrvatske sjećaju najtužnijeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Osamnaest godina prošlo je otkad su bradate horde s istoka prodrle u grad, u međuvremenu se dogodila mirna reintegracija, Hrvatska je mijenjala predsjednike i premijere, u grad je stizao vlak mira, puno je Dunava proteklo od tada, ali Vukovar još uvijek ne živi onako kako bi trebao.

Ratni Vukovar u brojkama

- 22.000 Vukovaraca neprijatelj je protjerao
- 15.000 civila bilo je do zadnjeg dana u Vukovaru
- 86 djece, 1.100 civila i 600 branitelja poginulo je u Vukovaru
- 2.500 ljudi je ranjeno
- više od 800 ubijenih branitelja i civila pokopano je na Memorijalnom groblju

Grad heroj nije u potpunosti obnovljen, po nezaposlenosti je i dalje suvereno na prvom mjestu, uz Pulu dijeli sudbinu najskupljeg grada u državi, 'njihovi' i 'naši' kafići još uvijek su normalna pojava, što govori da je suživot na klimavim nogama, a ono što Vukovarce najviše boli je činjenica da se za 1.042 osobe nestale 1991. godine s područja Vukovarsko-srijemske županije još uvijek traga, od čega ih je iz samog Grada 360.

'Obitelji su nezadovoljne kako napreduje potraga za nestalima jer su rezultati na tom polju vrlo skromni. Više odlazimo na pokope članovima obitelji nego onima koje tražimo.

Ni u najgorem scenariju nismo mogli zamisliti da ćemo se mi članovi obitelji morati uključivati u traganje za rješenjima sudbina nestalih', kazao je svojedobno predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica, što dovoljno oslikava nezadovoljstvo u tom segmentu.

Nažalost, to nije jedini problem Vukovara danas. Umrtvljeno gospodarstvo i nezaposlenost, smatra vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, ključ su svega.

'Da se pokrene gospodarstvo, puno toga bi se pomaknulo s mrtve točke. Nezaposlenost je danas najveći vukovarski problem. Od 25 tisuća stanovnika, njih je tri tisuće bez posla, a vjerujte mi, da oni nađu posao, našlo bi se tri tisuće novih kojima je dojadilo biti na Zavodu za zapošljavanje.

Dodatni problem je što u općoj globalnoj situaciji i oni koji imaju posao nisu sigurni da sutra bez njega neće ostati. Gospodarska zona je prazna jer ne postoje adekvatni poticaji za poduzetnike da u nju uđu.

Nažalost, sa 20 do 30 milijuna kuna koje Vlada RH ulaže u Vukovar, mi ćemo se od ratnih posljedica, koje su vidljive na svakom koraku, oporavljati narednih tridesetak godina', kazao je Sabo.

I danas će, kao i svih proteklih godina, otkad je mirnom reintegracijom oslobođen, Vukovar pohoditi politička elita, pričat će se o pomoći, suživotu, razvoju, završetku obnove, prisjećat će se žrtava, polagat će se vijenci i paliti svijeće, a onda kad zastor padne i kamere se ugase, Vukovarci će nastaviti živjeti kako znaju i umiju.