PRIPAJANJE BOLNICA

Vuk Vrhovac ne želi spajanje s Merkurom

05.06.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Ravnatelj Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Željko Metelko uputio je danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministru zdravstva Darku Milinoviću u kojem izražava protivljenje pripajanju te klinike Kliničkoj bolnici Merkur i predlaže da se u reformu zdravstva ne ide prije temeljite javne rasprave

'Vladi su izloženi pogrešni ili nepotpuni podaci o predvidivoj uštedi najavljene zdravstvene reforme. U stavci koja se odnosi na troškove Uprave, prema izračunu za uštedu u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, vjerojatna pogreška iznosi oko 60 posto, što bi moglo značiti za sve ustanove svega 5,2 milijuna umjesto navedenih 13,5 milijuna kuna uštede u toj stavci', navodi u pismu Metelko.

Ocjenjuje da je ušteda na administraciji u ovom trenutku minorna, ušteda na tehničkim službama nerealna, ušteda u stavci nabave od 170 milijuna kuna upitna jer se odnosi na nabavu koja je već velikim dijelom utilizirana. Kad se dodaju troškovi reorganizacije bolnica, pitanje je postoji li uopće ušteda ili se radi o novom dodatnom trošku, piše Metelko.

'Previše je nejasnoća i opasnosti u prijedlogu reforme da bi se s njom odmah nastavilo (a financijske uštede su problematične). Predlažem provedbu javne rasprave u razdoblju od šest mjeseci ili godinu dana te donošenje uspješne reforme zdravstva, uz raspravu svih zainteresiranih i završnih zaključaka ministra zdravstva', piše Metelko.

'Jedna reforma zdravstva je prošla loše. Većina ukinutih aktivnosti (kao npr. domova zdravlja, medicine rada ili patronažne službe) se sada pokušavaju ponovno vratiti u sustav. Primarna zdravstvena zaštita, prema Štamparovom modelu, teško je oštećena', piše Metelko, ističući da smanjenje broja pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prema polikliničkoj pokazuje 'katastrofalan trend'.

Sadašnjim prijedlogom reforme, populacija i bolesnici u Hrvatskoj stavljaju se u skupinu ugroženih ispitanika, a uloga liječnika je najproblematičnija jer se unaprijed može znati da će neki neželjeni događaj biti pripisan pogrešci liječnika, a ne pogrešnoj procjeni organizatora reforme, smatra Metelko.

Nepotrebnim i štetnim ukidanjem nekih zdravstvenih ustanova, ističe, ukidaju se i njihove međunarodne komunikacije i izvozni 'trademark', poput statusa suradne ustanove Svjetske zdravstvene organizacije klinike Vuk Vrhovac, kao i njeni inozemni projekti.

Ističe i da se, kad je o toj klinici riječ, ne uvažava značenje vlasništva nad ustanovom koju nije gradila država, već Zaklada dijabetičkih bolesnika i djelatnici klinike, te podsjeća na peticije zdravstvenih udruga i pacijenata protiv pripajanja Vuka Vrhovca Merkuru.