PODNIO IZVJEŠĆE

Vujčić u Saboru pod kišom kritika: 'HNB nije ni hrvatska ni narodna ni banka'

05.02.2020 u 22:07

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Boris Vujčić, podnoseći u srijedu Saboru izvješće o provedbi monetarne politike u 2018. i 2019., kazao je kako su na tržištu rada kroz rast zaposlenosti i plaća nastavljena pozitivna ekonomska kretanja, no oporba je raspravu iskoristila za oštru kritiku HNB-a, a aktualizirala je i pitanje RBA banke.

"Bilježi se i rast osobne potrošnje što je posljedično dovelo do rasta bruto društvenog proizvoda (BDP-a), koji je bio na razini 3,1 posto, a pozitivni učinci na izvoz nakon ulaska Hrvatske u EU očekivano slabe", rekao je Vujčić predstavljajući informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u 2. polugodištu 2018. i 1.polugodištu 2019..

Dodao je da HNB vodi ekspanzivnu monetarnu politiku i osigurava likvidnost na tržištu kapitala i stabilnost tečaja, a kamate su smanjene na povijesno najniže razine. Međunarodne pričuve su na povijesno najvišim razinama, rekao je među ostalim Vujčić.

Hrvatska je, kaže, visokoeurizirana zemlja te bi uvođenje eura imalo višestruke koristi. Izrazio je žaljenje što se podnošenje kaznenih prijava protiv HNB-a koristi za politički marketing i dodao da bi takvo ponašanje trebalo sankcionirati.

Škibola Vujčiću: Branite interese bankarskih institucija

Marin Škibola (Klub nezavisne liste mladih) upitao je guvernera što je poduzeto u vezi pokušaja RBA banke da učini pritisak na Ustavni sud u vezi sudskog spora za CHF kredite, izrazivši sumnju da su to pokušale činiti i druge banke.

Reakciju HNB-a na taj, kako je rekao napad na ustavnopravni poredak RH, Škibola je ocijenio jalovom i nedovoljnom zatraživši da se RBA banci oduzme dozvola za rad u RH. "Pozorno ćemo pratiti vaše buduće korake s tim u vezi", najavio je.

Vaša briga o javnom interesu je ravna nuli, branite interese bankarskih institucija, a ne hrvatskih građana, radite protiv ruke koja vas hrani, poručio je Škibola Vujčiću. Podsjetio je i na slučaj franak i RBA kreditnih zadruga i nečinjenja HNB-a da zaštiti hrvatske građane koje su lihvarile i kamatarile. Također je ustvrdio kako se forsira uvođenje eura bez javne rasprave i šireg konsenzusa, rekao je Škibola, a takvo je stajalište iznio i Hrvoje Zekanović u ime (Kluba Hrvatski suverenisti).

Vujčić je rekao kako se u konkretnom slučaju provodi nadzor i da će, nakon što uskoro bude dovršen, HNB odgovarajuće reagirati, podsjetivši kako je u međuvremenu predsjednik Uprave RBA banke podnio ostavku.U vezi RBA zadruga rekao je da nisu licencirane pa ih HNB ne može ni nadzirati.

Miro Bulj (Klub Mosta) istaknuo je kako bi se HNB trebao više angažirati u zaštiti hrvatskih građana od samovolje financijskih institucija navodeći primjer RBA banke koja je pokušala angažirati lobiste kako bi utjecala na suce Ustavnog suda u vezi spora koji se vode na hrvatskim sudovima, upozorivši na nečinjenje HNB-a.

"Hrvatskim građanima je "izmuženo" 20 milijardi kuna, nazvavši to agresijom na njih, a bez odgovarajuće reakcije HNB-a", ustvrdio je Bulj.

Vujčiću je poručio i kako bi trebao štititi nacionalne interese, te je podsjetio kako je HNB zbog nečinjenja nazvao Hrvatskom nenarodnom bankom. Iznio je podatak da više 6 posto BDP-a otpada na doznake hrvatskih iseljenika u domovinu, a koji su morali iseliti iz ekonomskih razloga.

Lovrinović: HNB je uz pravosuđe glavni destabilizator hrvatskog društva

Ivan Lovrinović (Klub Živog zida i Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je kako je HNB, uz pravosuđe, glavni destabilizator hrvatskog društva, države i gospodarstva. Zbog njezine tečajne politike propao je dobar dio brodogradnje kao i drvne industrije, a ekonomska politika HDZ-a i SDP-a otjerala je iz Hrvatske 300.000 građana, ustvrdio je Lovrinović.

Kredite vezane uz švicarski franak koje je u Hrvatskoj odobravalo osam banaka nazvao je toksičnima, jer je dovelo u probleme pola milijuna hrvatskih građana, a HNB je to dopustio i ništa nije poduzeo da ih zaštiti. Po njegovom sudu bankarski sustav se osilio, a HNB treba biti institucija koja podržava rast i razvoj, a ne da podržava banke u lihvarenju hrvatskih građana. HNB treba biti stavljen pod demokratski nadzor, poručio je Lovrinović.

Podsjetio je da je zbog takvog djelovanja od 2000. do danas, podnio DORH-u kaznenu prijavu protiv HNB-a. HNB nije ni hrvatska ni narodna ni banka, ustvrdio je.

Ivan Šuker (HDZ) rekao je kako se raspravlja o podacima koji su pomalo "passe" ,a guverner Vujčić je odgovorio kako raspravljaju o podacima s kojima raspolažu, iako bi i on rado govorio o recentnim podacima.

Njegova stranačka kolegica Grozdana Perić rekla je kako je HNB održao monetarnu stabilnost te najavila da će podržati izvješće.