NUŽNE SU REFORME

Vujčić: Nećemo se spasiti tiskanjem novca!

08.05.2014 u 11:46

Bionic
Reading

'Izgubili smo puno previše vremena ne baveći se stvarnim problemom održivog rasta da bi si dopustili luksuz zavaravanja time da ga je moguće riješiti čarobnim štapićem tiskanja novca, probleme treba rješavati ondje gdje stvarno jesu', rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić na danas započetoj konferenciji Hrvatskog novčanog tržišta u Opatiji.

Krajnje je vrijeme da se počnemo baviti stvarnim strukturnim problemima izostanka dugoročno održivog rasta, rekao je Vujčić.

Prema njemu, ovo su ključni problemi.


Gospodarstvo nam je raslo kad su rasle investicije pretežno u građevinarstvu, uvelike financirano rastom inozemnog duga (tuđom štednjom), a struktura i izvori financiranja investicija kakve smo imali ne osiguravaju dugoročno stabilan ekonomski rast.

Javna potrošnja je rasla prebrzo, tako da Hrvatska više nema fiskalnog prostora

Umjesto toga, imamo velike probleme s najvažnijim proizvodnim resursom - radom, aktivnost na tržištu rada je niska, znatno je previše ovisnog stanovništva, s perspektivom znatnog pogoršavanja u budućnosti, a obrazovna struktura je loša i sporo se poboljšava.

Tehnološki smo zaostajali, što upućuje na duboke probleme u obrazovanju, istraživanju i razvoju i poslovnoj klimi, odnosno javnoj upravi.

Cijelu guvernerovu prezentaciju pogledajte ovdje