PAO DOGOVOR

Vujčić ostaje guverner, a ime njegove zamjenice je prilično iznenađenje

11.07.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Boris Vujčić, nakon glasovanja u petak, trebao bi i dalje voditi Hrvatsku narodnu banku. Kao što je tportal već pisao, on će biti predložen za guvernera HNB-a, no danas su u javnost procurila i imena viceguvernera

Koalicijski partneri dogovorili su da Vujčić i dalje vodi HNB, dok će kao njegova zamjenica, doznaje tportal, biti predložena Sandra Švaljek. Ta bivša šefica Ekonomskog instituta i bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bliska je HSLS-u.

Kao viceguverneri predloženi će biti Roman Šubić, Slavko Tešija i Martina Drvar.

Drvar dolazi iz Europske središnje banke, no ranije je radila u HNB-u. Tešija je savjetnik u HNB-u, dok je Šubić nekadašnji djelatnik HNB-a, docent na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Njihova imena predložena su u srijedu na Odboru za financije, koji po zakonu mora dati prethodno mišljenje. Svi su dobili podršku članova vladajuće većine, dok je SDP oko kandidata uglavnom bio suzdržan.

Jos u utorak Bandićev je klub rekao da će njihov kandidat za guvernera biti Ljubo Jurčić, no u srijedu je ipak došlo do preokreta.

‘Mi povlačimo svoj prijedlog. Nastao je šum u komunikaciji za koji vjerujemo da se neće više ponoviti’, rekao je već na početku sjednice odbora šef Bandićevog kluba Robert Jankovics.

Iako su svi kandidati dobili podršku na odboru, bilo je i onih suzdržanih. Radilo se o članovima iz redova SDP-a, stranke koja je prije šest godina sama predložila Vujčića za guvernera.

Podsjetio je na to SDP-ov Branko Grčić, dodavši da ipak ima zamjerke na HNB u zadnjih šest godina. 'Vrlo često smo imali dojam da netko tko održava stabilnost financijskog sustava donosi odluke koje kao da su kreirane na drugom mjestu', kazao je Grčić.

HNB-u je zamjerio odnos i prema problemu švicarskog franka. 'HNB je tada u potpunosti bio u krivu. Vujčić nije bio odgovoran kada su se ti krediti plasirali na tržištu, ali kada se problem riješavao za vrijeme naše Vlade Vujčić je bio odgovorna osoba u HNB-u', kazao je.

Kao treću zamjerku naveo je generalno vođenje politike u funkciji razvoja gospodarstva, spomenuvši pritom tečaj. 'Kako 25 godina tečaj ostaje fiksiran i to u zemlji u kojoj je inflacije itekako bilo', upitao je Grčić.

Podrška kandidatima stigla je i an Odboru za izbor i imenovanja, koji službeno Saboru predlaže kandidate. Međutim, SDP-ov Arsen Bauk zapitao jesu li u slučaju imenovanja Švaljek zadovoljeni svi zakonski uvjeti. Naime, guverner, zamjenik guvernera ili viceguverner ne može biti član nijedne stranke, a poznato je da je Švaljek predsjednica stranke koja nosi njeno ime.

HDZ-ov Ante Sanader poručio je da do petka i glasovanja Švaljek više neće biti članica stranke.

O kandidatima bi Sabor trebao glasati u petak.

  • +17
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić