načelnik lokalnog stožera

Vugrin: Situacija s koronavirusom u Varaždinskoj županiji je alarmantna, čak i opasna

23.10.2020 u 17:16

Bionic
Reading

S današnjih 116 novozaraženih te udvostručenim brojem ukupnih slučajeva u posljednjih sedam dana, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin situaciju s koronavirusom ocijenio je „zabrinjavajućom, alarmantnom, čak i opasnom“

Na konferenciji za novinare u petak u varaždinskoj Općoj bolnici Vugrin je rekao da se još 6. listopada Varaždinska županija svrstavala među regije koje se najbolje bore protiv virusa.

„A samo dva i pol tjedna kasnije razni priznati instituti nas deklariraju kao regiju povišenog rizika i za povratnike u Njemačku određuju dvotjednu karantenu“, izjavio je Vugrin. Dodao je da se u posljednjih sedam dana broj osoba na bolničkom liječenju usedmerostručio.

Varaždinska županija od početka pandemije imala je 811 slučajeva zaraze.

"Posebno je zabrinjavajuće da je gotovo 50 posto u posljednjih sedam dana. Bili smo druga najbolja županija, a sada smo među četiri najgore s najvišom incidencijom u sedam dana na 100.000 stanovnika", rekao je Vugrin.

U Općoj bolnici u Varaždinu liječe se 33 pacijenta, a dva su na respiratoru.

Ravnatelj te bolnice Nenad Kudelić rekao je kako mogu primiti još desetak bolesnika.

„Povećavamo kapacitet i za dodatnih 20 kreveta. Imamo 15 respiratora koji se mogu staviti u funkciju. Ako se nastavi povećanje, neće biti problem respiratori, nego zdravstveno osoblje“, istaknuo je.

Koronavirusom je zaraženo 30 zdravstvenih djelatnika, a 51 je u samoizolaciji.

 Opća bolnica u Varaždinu ima 1800 zaposlenih.

„To nam je 4,5 posto, osam puta više u odnosu na zaraženost opće populacije, a tome treba dodati i ostala bolovanja“, rekao je Kudelić.

„Situaciju dodatno otežava činjenica da su veledrogerije prestale s isporukom lijekova", istaknuo je i dodao da u bolnici još ima lijekova za sljedećih desetak dana te kako se nadaju da će se situacija s nestašicom lijekova uskoro riješiti.

Kudelić je najavio smanjeni opseg rada. Tako će se ukinuti određeni dijagnostičko-terapijski postupci, a određeni hladni zahvati će se odgoditi.

„Zbrinjavat će se akutni pacijenti, sva hitna stanja, onkološki pacijenti i djeca. Sve stalo po pitanju hladnog programa i ostalih specijalističko-konzilijarnih djelatnosti radit će prema mogućnostima. Privremeno se odgađaju i pratnje pri porodu“, objasnio je Kudelić.