RATNI GRADONAČELNIK TREBINJA

Vučurević ipak neće biti izručen Hrvatskoj

20.05.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Srbijanski prizivni sud ukinuo je odluku višeg suda u Šapcu o izručenju nedavno uhićenog ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), izjavila je u petak za Hinu glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić

Ona je navela kako prizivni sud smatra da su molbe Hrvatske i BiH za izručenjem Vučurevića isključivo u nadležnosti odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu koji o tome treba odlučivati.

Odluka prizivnog suda uslijedila je nakon razmatranja žalbi Vučurevićevih branitelja na odluke šabačkog suda o ispunjavanju uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH i produljenju pritvora Vučureviću.

Prizivni sud također je ukinuo i odluku višeg suda u Šapcu o produljenju pritvora, naloživši da Vučurević ostane u pritvoru do daljnje odluke prvostupanjskog suda. Nakon toga je Vučurević, kako je srbijanskoj agenciji Tanjug rekao sudac višeg suda u Šapcu Saša Knežević, iz pritvora u Šapcu prebačen u beogradski Okružni zatvor, s obzirom da je još uvijek na snazi prvotna odluka o pritvoru, donesena prilikom uhićenja, po kojoj se Vučurević nalazi u pritvoru dva mjeseca.

Viši sud u Šapcu odlučio je sredinom travnja da su ispunjeni uvjeti za izručenje Hrvatskoj i BiH Vučurevića, uhićenoga u Srbiji početkom travnja.

Budući da je uhićen u Srbiji po međunarodnoj tjeralici raspisanoj u Hrvatskoj, Vučureviću je, nakon saslušanja, istražni sudac višeg suda u Šapcu odredio pritvor.

Vučurević, kojemu je ekstradicijski pritvor produljen za dva mjeseca, u međuvremenu je imao pravo podnijeti srbijanskom prizivnom sudu žalbu na odluku suda u Šapcu.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.