DRVLJE I KAMENJE

Vučić: Žao mi je zbog napada na Miloševića. Ja ga nisam napadao, ali neću dozvoliti da bilo tko uvlači Srbiju u proslavu Oluje

07.08.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentirajući dolazak Borisa Miloševića iz SDSS-a u Knin na proslavu Dana pobjede, rekao je da neće reći ništa loše o njemu, ali da neće dozvoliti da bilo tko "uvlači Srbiju u proslavu Oluje", koja je, kako je rekao, po njemu najveće etničko čišćenje u Europi poslije Drugog svjetskog rata

"Žao mi je zbog napada na Miloševića, ja ga nisam napadao, niti ću. Ako su time htjeli pokazati svoj stav, to je njihova odluka. Ali da Srbiju uvlačite u proslavu Oluje, u tome nećemo sudjelovati...Na svako stratište možemo otići i položiti cvijeće, ali da kažemo da Oluja nije zločin, da nije etničko čišćenje, ja to neću reći, možete mi glavu skinuti, ja to neću reći", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Za njega je, kaže, vojna akcija Oluja najveće etničko čišćenje u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

"Trudio sam se da nijednom rječju ne kažem ništa loše, mi smo imali komemorativni skup, skup tuge i žalosti, i imali ste proslavu Dana pobjede u Kninu. Oni su odlučili prisustvovati Danu pobjede. Ja sam razgovarao s Pupovcem, rekao sam da oni donose odluku, ali mislim da je tu odluku trebalo donijeti zajedno i sa Srbijom i s (Republikom) Srpskom. Oni su to odlučili prije nego što su nas službeno obavijestili", rekao je Vučić.

To, dodaje, neće promijeniti odnos Srbije prema Srbima u Hrvatskoj.

"Ali, pokažite mi jedan hrvatski mediji koji je rekao neku pristojnu riječ o onome što se zbivalo na Rači... Ja ću vam reći - nema ga", izjavio je.

A u Srbiji je, naglašava, bilo drugačije.

Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages

"Imali ste ove medije koji su svu hajku okrenuli protiv Srbije, Srba, predsjednika Srbije kojeg vide kao najveći problem i hvala im na tome. Nitko nije rekao - stanite, zaustavite se", izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, rezultat svega je da - Srbi nisu jedinstveni.

"Što smo dobili? Dobili smo to da Srbi nisu jedinstveni i da se dio hrvatske javnosti veseli da dio Srba priznaje da Oluja nije etničko čišćenje. Nemojte nas tjerati da mislimo to isto, i da se jedna država mora složiti s nečim, ne pada mi na pamet da u tome sudjelujem. U redu je da se mirimo, ali da to slavimo, ne pada mi na kraj pameti. A oni koji slave, neka objašnjavaju narodu što slave. Meni je jasno, meni ne moraju objašnjavati", kazao je Vučić.

Knin: Marko Skejo na 25. obljetnici VRO Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimić/PIXSELL