u mostaru

Vučić ustvrdio da je Srbija bez teritorijalnih pretenzija, ignorirao Kosovo

09.04.2019 u 15:16

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u utorak kako ta zemlja nema pretenzija ni prema bilo kojoj državi jugoistoka Europe te da poštuje njihov teritorijalni integritet te je pri tome posve ignorirao pitanje Kosova kazavši da druge zemlje moraju poštovati teritorijalni integritet Srbije

'Što se tiče odnosa prema BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbija nema nikakvih pretenzija niti želi bilo što. Mi smatramo da je vrlo važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni integritet sviju', rekao je Vučić u Mostaru upitan o nedavnom istupu predsjedatelja Predsjedništva BiH i srpskog člana u kolektivnom vrhu države Milorada Dodika, koji je nacrtao granice Srbije na mapi na kojoj je 'odcijepio' i dio BiH te Crne Gore.

Vučić u izjavi nije spomenuo Kosovo, čime je po svemu sudeći želio poručiti kako tu državu smatra sastavnim dijelom Srbije. 'Zato sam smatrao nedoličnim izjave političara iz BiH koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće samo da Srbija bude oštećena', kazao je Vučić aludirajući vjerojatno na ranije izjave dijela bosanskohercegovačkih političara o kosovskoj neovisnosti.

'Smatram da je to loša poruka i nitko ni na koji način ne treba kršiti bilo čiji integritet', kazao je srbijanski predsjednik nakon susreta kojega je u Mostaru imao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

  • +16
Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je pojasnio i kako ima odličnu suradnju s Dodikom. Izrazio je očekivanje da će odnosi između Srba, Hrvata i Bošnjaka u budućnosti biti bolji. O odnosima s Hrvatima je razgovarao i s predsjednikom Čovićem.

 'Smatram da bez obzira na teško povijesno nasljeđe i razlike u stajalištima o tome što se u prošlosti zbivalo, mislim da je važno da gradimo budućnost, ne samo u miru i stabilnosti, nego i u sve boljem razumijevanju i bliže suradnje. To isto želimo i s Bošnjacima', rekao je Vučić u Mostaru uoči otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH je lošom porukom ocijenio nedolazak bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Šefika Džaferovića i čelnika SDA Bakira Izetbegovića na mostarski sajam, koji je u utorak otvoren u tome gradu, iako su ranije najavili dolazak te potom naprasno otkazali sudjelovanje.