SPOR S KOSOVOM

Vučić upozorava na agenturno djelovanje zbog kojeg se Srbija mora braniti od tračeva

04.08.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu kako je proteklih dana zabilježeno "višeslojno agenturno djelovanje" zbog kojih se Srbija mora braniti od tračeva i optužbi da na Kosovu sprema incidente, ali nije naveo o kojim se agentima radi te tko je i zašto želio nauditi Srbiji.

"Prethodnih dana imali smo djelovanje iz raznih centara moći kako se nešto stašno kuha, kako strašni zločinci iz Beograda s nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju", rekao je Vučić novinarima nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dodao je kako politički protivnici, pojedini pripadnici Srpske pravoslavne crkve i inozemni centri moći optužuju vlast u Srbiji da s vlastima u Prištini dogovara incidente.

Vučić je rekao da je na sjednici vijeća doneseno više važnih mjera, odluka i prijedloga za vladu i snage sigurnosti "kako bi ojačala naša borbena gotovost i da bismo bili spremni za sve izazove u budućnosti".

Ponovio je svoju raniju poruku kosovskim Srbima da za srpski narod "novih Oluja neće biti".

Izvanrednu sjednicu vijeća zbog situacije o Kosovu Vučić je sazvao kako bi se razgovaralo o tome kako zaštiti srpske interese i narod na Kosovu, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Napetosti između Beograda i Prištine i verbalna razmjena oštrih poruka traju danima, a RTS podsjeća da je subota 4. kolovoza posljednji dan roka koji je Bruxellesa dao vlastima u Prištini za donošenje statuta Zajednice srpskih općina.

Portal lista Blic istodobno tvrdi da je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvana jer "postoje i operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati zauzeti (vodoopskrbni sustav) Gazivode" na sjeveru Kosova, većinski naseljenog Srbijama, koji je pod kontrolom Beograda.

Beogradski mediji izvijestili su ranije, citirajući kosovske izvore, da je "operativnom zapovijedi Kosovska policija (KP) prekinula odmor svim svojim uniformiranim članovima".

Pozivajući se na kosovski portal Kallxo, koji je, navodno, došao u posjed pisma direktora operative KP-a Rashita Qalaja, mediji u Beogradu prenijeli su zapovijed da se "zbog operativnih angažmana do daljeg suspendiraju odobrenja za odmore za uniformirano osoblje sve do donošenja druge odluke".

  • +8
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Beogradski elektronički mediji prenijeli su u petak izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija da Priština neće dopustiti autonomiju za sjever, već da može biti riječi samo o "korekciji granica" i "pridruživanju Preševske doline Kosovu".

Thaci je, prema beogradskim medijima, na tiskovnoj konferenciji ponovio da Priština ne prihvaća podjelu Kosova ni razmjenu teritorija, već samo "korigiranje granica", odnosno "pridruživanje Preševske doline (na jugu Srbije, većinski naseljene Albancima) Kosovu".

"Mislim da je došlo vrijeme da ojačamo ulogu i volju naših građana. Još uvijek nismo ispunili interes građana. Nismo imali pravo na referendum", citirali su Thacija.

On je, prema medijima, naveo da je konzultirao međunarodnu zajednicu kako bi omogućio izražavanje prava na referendumu. Prema istim medijima, Thaci je rekao da su "izgledi za konačni sporazum sa Beogradom veoma mali" te inzistirana tome da će "konačnu riječ o eventualnom dogovoru sa Beogradom dati kosovski parlament".

Napetosti u odnosu Prištine i Beograd ne jenjavaju, a srbijanski državni dužnosnici u svojoj retorici posljednjih tjedana sve češće spominju "kompromisno rješenje" i "razgraničenje", a Priština uzvraća da podjela teritorija ne dolazi u obzir, uz upozorenje da je moguća posljedica podjele teritorija Kosova - rat, pišu beogradskimediji.

U tim je ocjenama najdalje otišao kososvki premijer Ramush Haradinaj.

"Podjela za mene znači rat, ja kažem to bez oklijevanja i rizično je da se govori o podjeli", rekao je prištinskim medijima Haradinaj prošli tjedan na pitanje o razmjeni teritorija.