novi show srbijanskog predsjednika

Vučić: U hrvatskim novinama je više mojih slika nego Kolinde i Plenkovića zajedno. Samo neka ne vode harangu na Pupovca

07.08.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je na konferenciji za novinare u Beogradu, među ostalim, komentirao novo zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske

'Naši odnosi nisu bili naročito topli i srdačni ne zbog odluke Srbije već zbog permanentnog vođenja politike protiv naše zemlje. Moja želja za boljim odnosima s Hrvatskom ostaje', izjavio je na početku konferencije srbijanski predsjednik, a prenosi televizija N1.

'Ja neću kukati zbog hajke koju tamo vode protiv mene. Sve što sam govorio, govorio sam na dostojanstven način. Imam drugu molbu za njih. Kad hoće - dobrodošli su u Srbiju, kad neće - ne moraju. Ja od razgovora s bilo kim tko dramatično drugačije misli ne bježim. Na ovu hajku i harangu koju provode po medijima, odgovaram mirnoćom i osmijehom. Molim da ne vode harangu protiv Milorada Pupovca jer mi nije pisao ni sugerirao nijednu riječ', kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je potom nastavio u sličnom tonu.

'Zamislite kad bi pozivao Tomislava Žigmanova svaki dan i da kaže jesi li za dom spremni ili nisi, podržavaš li prodaju knjiga Ante Pavelića. Mi hoćemo da se svi Hrvati u Srbiji osjećaju dobro, da ne budu u poziciji u kojoj su Srbi u Hrvatskoj' rekao je Vučić.

'Milijun puta sam griješio, rekao što nisam trebao. Sve što sam rekao u Bačkoj Palanci osobno sam pisao, deset puta pročitao, ponovio bi to jedanaesti put. Da sam mogao da pogledam u dan u naprijed na 5. kolovoza, još bi toga rekao', kazao je Vučić, dodavši kako razumije 'histeriju u Hrvatskoj' i da je u hrvatskim novinama više njegovih slika nego Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića.

>>> Vrdoljak brani Pupovca: Mislim da nitko u Hrvatskoj ne može stajati iza Vučićevih izjava

'Sve što su željeli protiv Srba su ostvarili i još glume žrtve, sad se pojavio neki mali Vučić iz malene poražene Srbije da govori stvari koje nisu htjeli čuti. Razumijem ih i da sam na njihovom mjestu, možda bi i ja isto radio', kazao je srbijanski predsjednik.

Vučić se potom vratio na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

  • +4
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Žao mi je što je netko ljut što sam nešto nazvao pogromom', podsjetio sve da je Nikola Tesla Srbin. 'Nema podataka da je ikada rekao ono o srpskom rodu i hrvatskoj domovini, to je komunistička izmišljotina. Tesle su strašno stradale od ustaškog režima. Da je Tesla bio u Lici u to vrijeme sasvim sigurno ne bi preživio, kao što nitko od njegovih nije preživio. Žao mi je što su to činjenice', rekao je Vučić, poručivši kako će 'svatko tko se bori za Srbiju i njene interese uvijek biti meta' ponovivši kako je 'previše star da bi bio uplašen'.

Podsjetimo, dan uoči obilježavanja 23. obljetnice operacije Oluja kojom je Hrvatska oslobodila zemlju od srpskog agresora srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je odajući poštovanje stradalim Srbima na skupu koji je Oluju nazvao pogromom rekao kako je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

>>> Plenković o Vučićevoj izjavi; Što je previše, previše je

Odajući poštovanje hrvatskim Srbima koje naziva Krajišnicima stradalim tijekom Oluje Vučić je poručio da je Srbija danas jaka i da 'više nikada i nigdje nikakvih Oluja neće biti' prema Srbima samo zato što su Srbi.

  • +9
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Srbijanski predsjednik govor je počeo riječima da se 5. kolovoza ne smije zaboraviti, ni slaviti - a onda je krenuo povlačiti paralele.

'Nacisti su 4. kolovoza 1944. godine provalili u sigurno skrovište židovske djevojčice Anne Frank i odveli je u logor, da umre. Oni koji su, na isti taj dan, 4. kolovoza 1995. godine provalili u Krajinu, ubili više od dvije tisuće ljudi i 250.000 prognali, samo su ponovili istu stvar', kazao je Vučić.