non paper

Vučić tvdi da Srbija ne želi Republiku Srpsku kao kompenzaciju za Kosovo

19.04.2021 u 22:24

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da odbacuje ideju o promjenama granica na zapadnom Balkanu po kojima bi njegova zemlja priznala neovisnost Kosova a zauzvrat anektirala Republiku Srpsku

Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni demantirali.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face, Vučić je rekao da nije vidio nikakave dokument kojima bi netko, a posebno slovenski premijer Janez Janša zagovarao novo crtanje granica u regiji.

Istaknuo je da su takve zamisli za njega neprihvatljive. "Cijepanje BiH se neće dogoditi. Nama nije potreban teritorij BiH", kazao je Vučić.

Dodao je da takvu poruku prenosi čelniku bosanskih Srba i predsjedatelju kolektivnog predsjedništva BiH Miloradu Dodiku svaki put kad se s njim sastane.

Ipak smatra da Dodik ima pravo razmišljati kako želi, no ne slaže se s njime da srbijanski entitet treba biti državom.

"Mirno spavajte... Nemate razloga za strah jer je apsolutni intres Srbije mir i stabilnost", kazao je Vučić dodajući da je mir između Bošnjaka i Srba presudan i da sve radi kako bi se održao.

Slovenski portal "Necenzurirano" nedavno je objavio sadržaj non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće niti Europska komisija.

Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov "Zapadni Balkan – put naprijed", tvrdi portal.