'BIT ĆE ONI S DRUGE STRANE'

Vučić ogorčen što nije pozvan u Poljsku na svečanost obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata

30.08.2019 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nazočit će svečanosti obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata u Varšavi u Poljskoj u nedjelju. Međutim, veliko nezadovoljstvo što nije pozvan na obljetnicu u Poljsku iskazao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić

Iz Varšave su pozive na svečanost odaslali predsjednicima zemalja članica Europske unije, NATO-a i Istočnog partnerstva. Za Rusiju i Srbiju tako tamo nema mjesta.

Kako piše Politika, to će biti drugi važan događaj na kojem Srbija neće biti zastupljena, kako su istaknuli, 'u skladu sa svojom povijesnom ulogom i statusom sile pobjednice'. List podsjeća i da je na proslavi stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu 11. studenog prošle godine Francuska smjestila predsjednika Srbije u neke od sporednih redova, dok je, što im je posebno zasmetalo, kosovski predsjednik Hashim Thaci sjedio tik iza predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Sada u Poljskoj neće biti ni Putina.

'Zanimljivo je da oni koji su najviše stradali nisu dobili poziv u Poljsku na obilježavanje 80 godina od početka Drugog svjetskog rata, kao ni mi među najstradalnijima', kazao je u četvrtak Vučić.

Srpski narod je, nastavio je dalje, proporcionalno broju stanovnika nesumnjivo među 'najstradalnijima', u prvih četiri ili pet zemalja, s pobjedničke strane.

'Ali skupit će se mnogi s ove druge strane, u redu je to...', rezignirano je konstatirao predsjednik Srbije.

Vučić je poručio da je potpuni revizionizam povijesti u toku u posljednje vrijeme, čemu će se morati suprotstavljati istinom i činjenicama.

'Hvala im na tome, ništa drugo', ogorčen je Vučić.

Na proslavu, iako je bio najavljen, neće doći američki predsjednik Donald Trump jer želi biti siguran da se federalna američka vlada dobro pripremila za dolazak uragana Doriana koji se približava Floridi. U Varšavu će umjesto njega otputovati potpredsjednik Mike Pence.