PODRŠKA GAY PREMIJERKI

Vučić o povjerenju novoj mandatarki: Bit će sve u redu

19.06.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Nakon što je dio koalicije okupljene oko Socijalističke stranke Srbije (SPS), koja je najveći partner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), najavio kako neće glasati za izbor Ane Brnabić za premijerku Srbije, a što ne podržava ni dio naprednjaka, srbijanski predsjednik i čelnik SNS-a Aleksandar Vučić održao je u ponedjeljak sastanak sa zastupnicima te stranke te je nakon sat i pol konzultacija tek kratko poručio kako će 'sve biti u redu'

Podsjetimo, odluka srbijanskog predsjednika Vučića da povjeri mandat za sastav nove vlade ministrici Ani Brnabić izazvao je oprečne reakcije u vladajućoj koaliciji.

Dio koalicije okupljene oko SPS-a, koja je najveći partner naprednjaka i njihove koalicije  prethodnih pet godina, najavio je da neće glasati za njen izbor. U medijima su se ubrzo pojavile informacije kako nisu ni svi članovi SNS-a odmah podržali izbor Ane Brnabić, što je dovelo do izvanrednog sastanka najviših tijela Srpske napredne stranke.

Kako prenosi B92, prema neslužbenim informacijama, čak i ukoliko bude onih koji neće glasati u skupštini za postavljenje Ane Brnabić na mjesto prve srbijanske premijerke, vladajuća većina će bez problema osigurati dovoljan broj glasova.

Nakon sastanka sa stranačkim čelnicima na temu podrške mandatarki za sastav nove vlade, Vučić je na konkretna pitanja o zahtjevima SPS-a i stavovima dijela SNS-a o mogućoj premijerki kratko kazao kako će 'sve biti u redu'.

Upitan što misli o zahtjevu 'četiri plus jedan', kojeg su iznijeli socijalisti te kako komentira da je 'sve u redu' ako je sastanak s kolegama iz stranke trajao nepuna dva sata, Vučić je ponovio kako 'nije bilo lako, ali sve će biti u redu'.

Valja podsjetiti kako je srbijanski predsjednik i donedavni premijer Vučić za mandatarku za sastav nove vlade izabrao dosadašnju ministricu državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, navodeći kako će ona voditi gospodarski, a čelnik SPS-a Ivica Dačić politički dio.

Odmah nakon Vučićeve objave, oglasio se čelnik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma navodeći kako Ana Brnabić 'nije njegov premijer', a mediji su prenijeli i kako za izbor Ane Brnabić neće glasati ni Moamer Zukorlić, zastupnik u beogradskoj skupštini, čelnik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Drugi koalicijski partneri naprednjaka; Socijalistička stranka Srbije Ivice Dačića, Socijaldemokratska stranka Srbije Rasima Ljajića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, najavili su podršku Ani Brnabić koja bi mogla postati prva gay premijerka u regiji.