pokazuje snagu

Vučić na miting u Beograd kao odgovor na prosvjede '1 od 5 milijuna' dovukao više od 100 tisuća ljudi

19.04.2019 u 18:03

Bionic
Reading

U Beogradu se održan je miting 'Budućnost Srbije' kojemu je smisao bio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokaže snagu političkim protivnicima koji već četiri mjeseca izlaze na ulice i traže njegovu ostavku. Vučići naklonjeni mediji pišu da se očekuje oko 170 tisuća ljudi iz svih dijelova Srbije. Zbog skupa velik dio glavnog grada Srbije bio je u prometnoj blokadi.

Sa skupa Vučić je poslao poruku jedinstva. Uz Vučića okupljenima su se još obratili i srpska premijerka Ana Brnabić, šef srpske diplomacije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i umirovljeni potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Na početku govora Vučić se zahvalio ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Szijjartu što je na Veliki petak došao u Srbiju te je teatralno zamolio 27 Srba s Kosova, koji su pješačili da dođu na skup, da dođu na binu s koje je poručio da zna da nikada više neće govoriti pred tolikim brojem ljudi, zbog čega se 'beskrajno zahvalio na podršci'.

Istaknuo je da o političkim protivnicima neće reći nijednu jedinu riječ i da će govoriti samo o Srbiji i budućnosti.

'Pokazali ste da djela cijenite mnogo više od obećanja, da poštujete one koji hoće pristojnu, modernu i uspješnu Srbiju. Pokazali ste da ne poštujete one koji bi Srbiji da prijete i da je ruše', naglasio je srpski predsjednik naglasivši da ma u koliko država da živjeli, jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa nitko ne može ugroziti.

U podužem govoru Vučić je, između ostaloga, kazao da moraju gledati i razumijeti kako se i kuda i na koji način svijet kreće da poštuju i sve druge u regiji i da pored najboljih odnosa sa Mađarskom, Rumunjskom, Bugarskom i Grčkom, morat će graditi bolje odnose i sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, i mnogo bolje odnose s BiH, ne računajući Dodika, i s Hrvatskom.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo 'Svetosavlje - srpski put u Europu!', 'Budućnost Srbije Aleksandar Vučić', 'Kraljevo uz Vučića', 'Republika Srpska je uz Vučića!', 'Hercegovina za Srbiju i Vučića!', 'Doboj voli Aleksandra Vučića', 'Knić uz Vučića".

Ispred mnoštva se vozio kamion medijskog tajkuna Željka Mitrovića, koji se također nalazi na udaru oporbe, okićen šarenim balonima i cvijećem, na kojem piše 'Stop nasilju samo ljubav', a sa zvučnika se pušta glazba. Dio građana nosio je majice sa obilježjima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a viđeni su i bubnjari.

  • +6
Miting Aleksandra Vučića pod nazivom 'Budućnost Srbije' Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic

Od skupa očekuju sve najbolje i ističu da je Vučić najbolji predsjednik. Među njima je i Milenko Nikolić iz Žiče koji Vučiću želi sve najbolje i da riješi probleme naroda, kao i Denis iz Gračanice koji rad srpskog predsjednika ocjenjuje čistom desetkom. Podršku Vučiću daje i Dragan iz Drmna, kod Požarevca.

'Očekujemo da plato ispred skupštine bude pun i da na skup dođe bar deset puta više građana nego što ih je bilo na skupu 'Jedan od pet milijuna'', rekao je on za portal B92.

U izravnom prijenosu na nekoliko televizija s nacionalnom frekvencijom procijenjeno je da se okupilo od 100.000 do 190.000 ljudi.

Prije početka skupa nastupili su folk zvijezda Aca Lukas i Riblja čorba sa svojim frontmenom Borom Đorđevićem.

Na društvenim mrežama istodobno su se pojavili popisi "pouzdanih aktivista za skup u Beogradu", na kojima su precizno navedeni novčani iznosi koje sudionici dobivaju za određenja "zaduženja". Prema tom "cjeniku", primjerice, svi koji će danas nositi barjak SNS-a dobivaju 1700 dinara (107 kuna), dok "vikarima" koji će vikati "Aco Srbine", "Tako je", "Ua fašisti", te uz sve to pljeskati, ide nešto manje - 1500 kuna (94,5 kune).