skupština o kosovu

Vučić najavio 'teška vremena' u kojima će se boriti za ideje 'normalne i pristojne Srbije', evo što mu je Šešelj poručio

28.05.2019 u 06:58

Bionic
Reading

Izvanredna sjednica Skupštine Srbije o Kosovu prekinuta je sinoć i bit će nastavljena u utorak, uz poruku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da 'dolaze teška vremena', u kojima će se on ustrajno 'boriti za ideje moderne, normalne i pristojne Srbije' i za kompromisno rješenje s kosovskim Albancima od kojeg ovisi i budućnost Srbije

Zasjedanje parlamenta bojkotirali su zastupnici oporbenih stranaka ujedinjenih u Savez za Srbiju, uz ocjenu da je sjednica 'farsa" i 'politički reality', dok su šefovi zastupničkih skupina iz vladajuće koalicije poduprli Vučića u najavljenoj potrazi za kompromisnim rješenjem s Albancima.

Zastupnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pasztor zatražio je od Vučića da učini sve kakao bi došlo do kompromisa s Prištinom, jer od dogovora Srba i Albanca 'ovisi i budućnost svih građana Srbije'.

Pastor je poručio da će SVM 'biti partner' u donošenju 'iskrenih i hrabrih odluka' u pregovorima, a od Vučića zatražio da 'učini sve' kako bi se 'mirno došlo do kompromisnog rješenja' s Prištinom.

  • +6
Miting Aleksandra Vučića pod nazivom 'Budućnost Srbije' Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic

Šef zastupničke skupine vladajućih naprednjaka (SNS) Aleksandar Martinović istaknuo je kako sad 'nije vrijeme da Srbi budu avanturisti', jer 'Srbija više nema djece za ratovanje i naroda za bacanje'. Martinović je ohrabrio Vučića da u borbi za interese Srba i Srbije na Kosovu 'nije sam' te da će SNS uvijek biti uz njega.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj sugerirao je Vučiću da se, kakvo god rješenje bude u igri, mora pridržavati Ustava. On je Vučića podsjetio da sveukupnu unutarnju i vanjsku politiku Srbije vodi Vlada, koju on kao šef države treba konzultirati.

'Za svaki tvoj vanjskopolitički nastup, trebala bi zasjedati Vlada', rekao je Šešelj Vučiću, obraćajući mu se na per tu.

Šešelj je ocijenio i da se o podjeli Kosova ne može pregovarati samo na temelju aktualne situacije već i povijesnih činjenica. Vođi radikala ne sviđa se ni europski put Srbije koju na međunarodnoj sceni vidi kao 'magarca kojeg stalno tuku', a tek povremenu mu 'daju neku malu mrkvu, ako misle da je zaslužuje'.

'Naš je cilj da Srbija čim prije prestane biti magarac, a stalnim zaklinjanjem u europski put to nećemo moći', rekao je Šešelj i sugerirao da se Srbija okrene savezu s Rusijom, Bjelorusijom te Kazahstanom.

Vođa Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je predsjedniku Srbije da je u rješavanju kosovskog problema 'važan i potreban mir, a ne teritorij'.

Vučić je prethodno u dvoipolsatnom izlaganju poručio kako je došlo vrijeme izbora 'između slatkih laži i gorke istine' o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve, ako ne postigne kompromis s Albancima.

'Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova, jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt', rekao je Vučić na izvanrednoj sjednici parlamenta.

Skupština Srbije u utorak nastavlja raspravu o Kosovu, a Vučić je najavio da će nazočiti debati i ostati na sjednici 'i do ponoći ako treba'.