DRUGI DAN POSJETA HRVATSKOJ

Vučić danas uz hrvatske Srbe: Prvo u najzapuštenijem dijelu zemlje, a potom pod svjetlima Lisinskog

13.02.2018 u 06:47

Bionic
Reading

Drugog dana posjeta Hrvatskoj, u utorak, srpski predsjednik Aleksandar Vučić obići će Vrginmost u Općini Gvozd i sudjelovati na velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu

Vrginmost je selo u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojem većinski živi srpsko stanovništvo, pa je ciljano odabrano kako bi se srpski predsjednik na licu mjesta uvjerio u to kako žive Srbi u Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini Gline, u kojoj je 1995. godine održao svoj poznati ratnohuškački govor.

Prema protokolu, Vučić će posjetiti dvije obitelji i obići Osnovnu školu Gvozd. Neće doći praznih ruku, već će prigodno donijeti darove. Prema neslužbenim informacijama, školi će uručiti računalnu opremu.

Milan Vrga (SDSS), načelnik Općine Gvozd kojoj pripada Vrginmost, izjavio je za srpske medije da je posjet predsjednika Srbije toj općini veliki događaj za njihov kraj i da Aleksandar Vučić donosi poruku pomirenja. Vjeruje da će posjet srpskog predsjednika proteći mirno i da neće biti nikakvih incidenata.

Vrginmost Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Tijekom Domovinskog rata Vrginmost su okupirali pobunjeni Srbi, a mjesto je oslobođeno u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine, naziv mjesta je promijenjen u Gvozd. No 2012. godine SDSS je izglasao da se mjestu vrati nekadašnje ime Vrginmost, ali je općina koja obuhvaća 19 naselja zadržala ime Gvozd.

>>> Vučić: Vidio sam transparente 'konju, ne laži' i 'četnik-početnik'. Ja nisam nikakav četnik!

Gvozd je siromašna općina u kojoj se stanovništvo bavi poljoprivredom i stočarstvom. Osim trgovina i kafića, u njoj radi ciglana i nekoliko malih pilana.

Drvoprerađivački pogon prije rata zapošljavao je stotine ljudi. Danas ima tek 12 zaposlenih, a jedan od njih je i Mile Dmitrović, koji je u selu proveo gotovo cijeli život, osim četiri godine nakon operacije Oluja, kad je živio u izbjeglištvu.  

  • +9
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila u službeni posjet Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Prema popisu stanovništva iz 1991., u Vrginmostu je živjelo 1570 stanovnika, a 2011. godine imao je 1095 stanovnika, gotovo trećinu manje nego 20 godina prije.

'Samo da ljudi imaju gdje raditi, vjerojatno bi bilo drukčije sve, a ovako - ako nemate novca, nema tu zadovoljstva', kazao je Dmitrović ekipi N1 koja je posjetila selo.

Ne vjeruje da bi posjet srpskog predsjednika mogao donijeti promjenu, a i lokalci su istom mediju ispričali da Hrvati i Srbi dijele istu sudbinu i da nema podjela. 

>>> Premijer Andrej Plenković s Vučićem u Banskim dvorima

Posjet predsjednika Srbije pratit će snažno osiguranje, a možda će ga biti i više nego lokalnog stanovništva. O posjetu Vrginmostu govorio je i Vučić. Kazao je da ne očekuje od tamošnjih Srba da otvoreno govore o diskriminaciji, ali vjeruje da će prepoznati njihove muke i probleme.

  • +4
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na povratku u Zagreb iz Vrginmosta Vučić će sudjelovati na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 16 sati. Šef SNV-a je Milorad Pupovac, ujedno predsjednik SDSS-a koji tvori vladajuću koaliciju što podržava Vladu kojoj su okosnica HDZ i HNS. Zbog svojih aktivnosti u SNV-u Pupovac je meta kritike dijela srpske zajednice koja smatra da monopolizira srpske institucije u Hrvatskoj.

Prema najavi, okupljenima bi se trebala obratiti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, te predstavnici hrvatske Vlade i Sabora.

>>> Prvi Srbin koji je pobijedio Pupovca otkriva što stoji iza potopa SDSS-a u Vukovaru

Iz SNV-a su objasnili da Srbi u Hrvatskoj imaju tradiciju održavanja crkveno-narodnih sabora. Najslavniji i najznačajniji od njih, Majska skupština, održan je u svibnju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Podsjetili su da je tom prilikom Josif Rajačić proglašen patrijarhom, a istaknuti su i zahtjevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda te zatražen savez s Trojednom Kralјevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom. Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor.

SNV je obnovio tu tradiciju i u svibnju 2008. godine okupio više od 1500 izabranih vijećnika manjinskih srpskih vijeća iz cijele Hrvatske. Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata.

Na trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupit će se vijećnici iz više općinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Na Skupštini će biti usvojene izjave koje će dostaviti institucijama Republike Hrvatske i njezinoj javnosti te institucijama Republike Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

Nakon Velike skupštine SNV-a završava posjet srpskog predsjednika Hrvatskoj.

Visoki dužnosnici na Pantovčaku dočekali Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban