NEBOJŠA STEFANOVIĆ:

Vučić će u Zagrebu nametnuti temu povratka Srba

12.02.2015 u 22:12

Bionic
Reading

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je u četvrtak da će predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić tijekom boravka u Zagrebu nametnuti neke važne teme, poput povratka protjeranih Srba, prenijeli su beogradski elektronički mediji

Stefanović, koji je i potpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) reagirao je na izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da je dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović 'komotna odluka' i podsjetio da Milanović nije takvu odluku donio da bi sudjelovao na summitu Kina plus 16 prošle godine u Beogradu.

'Možda odlazak predsjednika vlade Aleksandra Vučića u Zagreb nije neka dramatična odluka, ali Milanović nije mogao prijeći ni tih 400 kilometara kada je trebalo doći u Beograd i razgovarati s kineskim premijerom Li Keqiangom o veoma značajnim projektima za cijelu regiju', rekao je Stefanović.

Ocijenio je kako se u Zagrebu neće razgovarati samo o temama koje će nametnuti hrvatska strana, 'već će i premijer Vučić iznijeti neke važne teme, kao što je recimo povratak Srba' koji su protjerani iz svojih domova, citirali su mediji srbijanskog ministra unutarnjih poslova.

Mediji su ranije tijekom dana prenijeli da je, dolazeći na izvanredni sastanak čelnika EU-a u Bruxellesu, Milanović, na pitanje novinara kako gleda na 'naglu odluku srpskog premijera Vučića da dođe na inauguraciju hrvatske predsjednice', uzvratio kako 'ne vidi u čemu je to nagla odluka, jer je to putovanje od oko 400 kilometara i u jednom i drugom pravcu dva sata'.

'To je prilično komotna odluka i dobrodošao je', rekao je Milanović nakon što je Vučić ranije priopćio da je, poslije konzultacija s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, odlučio doputovati u Zagreb na prisegu nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Vučić je najavio da će tijekom boravka u Zagrebu posjetiti mitropoliju Srpske pravoslavne crkve i prisustvovati liturgiji zajedno s Miloradom Pupovcem na Dan srpske državnosti u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu. Također će se sastati i s predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

'Dolazim ohrabriti hrvatske Srbe da ponosno govore o svojoj matici', rekao je.

'Razgovarat ću i s hrvatskim Srbima i vjerujem da će to i za njih biti veliko ohrabrenje i da će se uzdignute glave predstavljati kao Srbi, i ponosno govoriti i o svojoj matici, a i o zemlji u kojoj žive i o njihovim međusobnim odnosima', dodaje.

U Zagrebu ga, čini se, čeka topla dobrodošlica - od vladajućih i oporbe, javlja RTL Danas.

'To je dobro, ako je to korak ka poboljšanju naših odnosa, ali Srbija će morati učiniti još neke korake da ti odnosi budu dobri. Ali ako je to znak dobre volje mi ga pozdravljamo', ocijenio je šef oporbe Tomislav Karamarko

Jadranka Kosor
misli da je to lukavi potez.

'Njegov dolazak će ga sasvim sigurno njega staviti u posebnu poziciju. On će biti odlično medijski tretiran, davat će izjave i bit će svojevrsna zvijezda', smatra Kosor.