MESIĆEVA IZJAVA

VS UN-a poziva na udvostručenje napora protiv terorizma

10.12.2008 u 11:12

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je, u predsjedničkoj izjavi, izrazilo duboku zabrinutost zbog nastavka terorističkih napada diljem svijeta i pozvalo članice UN-a na obnovu solidarnosti i jačanje napora na suzbijanju globalnog terorizma

"Vijeće sigurnosti, duboko zabrinuto zbog nastavka terorističkih napada diljem svijeta poziva sve države članice UN-a da obnove stupanj solidarnosti koji je iskazan nakon tragičnih događaja 11. rujna 2001. te da udvostruče napore u rješavanju problema globalnog terorizma", kaže se u predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti, koju je na kraju cjelodnevne tematske rasprave o terorizmu pročitao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Države se poziva na "privođenje pravdi počinitelja, pomagača i organizatora terorističkih djela".

U predsjedničkoj izjavi na kraju sjednice, Vijeće je istaknulo "središnju ulogu UN-a u globalnoj borbi protiv terorizma" i pozvalo države da pristupe međunarodnim konvencijama vezanim uz terorizam.

Također ih je pozvalo da ojačaju suradnju na pronalaženju terorističkih utočišta, te uhite, procesuiraju ili izruče osobe koje "podržavaju ili olakšavaju, sudjeluju ili pokušavaju sudjelovati u financiranju, planiranju, pripremi ili izvršavanju terorističkih djela ili pružanju utočišta."

U predsjedničkoj izjavi također se ističe da su "promicanje i zaštita ljudskih prava za sve i vladavina prava ključni za djelotvornu protuterorističku strategiju", a Vijeće sigurnosti podsjeća države kako moraju osigurati "usklađenost mjera za suzbijanje terorizma sa svojim međunarodnopravnim obvezama, osobito onim koje se odnose na ljudska prava, prava izbjeglica i humanitarno pravo".

Vijeće sigurnosti UN-a potvrdilo je da terorizam u svojim oblicima i manifestacijama predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti te da su sva teroristička djela zločinačka i bez opravdanja, bez obzira na motive počinjenja.

Tema "Prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti izazvane terorističkim djelima", koju je Hrvatska kao predsjedatelj Vijeća sigurnosti UN u prosincu, odabrala za mjesečnu tematsku raspravu, pobudila je znatan interes članica UN-a, pa je u njoj sudjelovalo ukupno 47 zemalja, 15 članica Vijeća sigurnosti i 32 članice UN-a.

Svi sudionici rasprave odali su priznanje Hrvatskoj za odabir teme i uložene napore u pripremi rasprave.

U raspravi je bilo puno snažnijih i kritičnijih tonova na račun aktualne borbe protiv terorizma, najviše na račun SAD-a, no predsjednička izjava odraz je usklađenog stajališta svih 15 članica Vijeća sigurnosti.