NEOBIČNA IZRAVNOST

'Vrijeme je za sporazumni razvod s Grčkom'

14.05.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Dok grčki političari zadnjim trzajima pokušavaju sastaviti koalicijsku vladu, rastu izgledi da će Grčka napustiti eurozonu. Politička kriza u Ateni u ponedjeljak je rezultirala novim oštrim padom europskih burza

Gubici na tržištima dionica djelomično su uzrokovane i viješću da su o vjerojatnosti izlaska Grčke iz eurozone počeli raspravljati i članovi upravnog odbora Europske središnje banke (ECB).

'Pretpostavljam da bi sporazumni razvod, ukoliko to ikada bude potrebno, bio moguć', izjavio je Luc Coene, guverner središnje banke Belgije, za Financial Times, dodajući da bi bilo žao ukoliko bi došlo do takvog raspada.

Patrick Honohan
, guverner središnje banke Irske, ustvrdio je da bi izlazak Grčke iz eurozone bio 'prilično destabilizirajući' element, ali ne i katastrofičan za eurozonu. Na konferenciji u Talinu proteklog vikenda rekao je da takav scenarij nije zgodan, ali 'ne bi nužno bio ni fatalan'.

O mogućim scenarijima razvoja događaja razgovarat će danas i ministri financija 17 zemalja članica eurozone, na sastanku koji počinje u 16 sati.

Veoma je neobično da visokorangirani dužnosnici ECB-a javno spekuliraju o izlasku jedne članice iz eurozone. Moguće je da takav razvoj događaja jednostavno odražava današnju političku stvarnost u Grčkoj, gdje su glasači odbacili uvjete za financijsku pomoć, no možda je u pitanju i signal Ateni da je ostatak eurozone bez krzmanja odrezati u pokušavaju zaustavljanja širenja zaraze.