OKRUGLI STOL U OPATIJI

Vrijeme centralističkih država je prošlo

11.06.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Multikulturalizam i otvorenost prema drugim zajednicama jedini su mogući način života u današnjem svijetu, a jačanje regionalizma u odnosu prema centralističkoj državi koja počiva na jakom nacionalizmu odlika je modernih europskih društava, istaknuto je na okruglom stolu pod nazivom 'Regionalizam, nacionalizam, interkulturalnost i prosperitet na Kvarneru' u opatijskom parku Angiolina

Uz analizaranje povijesnih okolnosti koje su dovele do otvorenosti riječkog i istarskog podneblja, na okruglom stolu raspravaljale su se i aktualne teme vezane uz procese regionalizacije odnosno potrebe jačanja regija, koje ne moraju imati veze s granicama samih država.

Uz to, naglasak je stavljen na potrebu za uspostavljanje dijaloga odnosno otvorene komunikacije između različitih društvenih skupina bez obzira radilo se o vjerskim, nacionalnim ili ekonomski povezanim zajednicama.

Moramo se pripremiti na dolazak velikog broja različitih vjerskih i nacionalnih skupina, pogotovo ulaskom Hrvatske u EU i micanjem klasičnih granica. Samo ona društva koja budu spremna na integraciju tih skupina će ostvariti pravi suživot koji, naravno, podrazumijeva i ekonomski napredak. Ukoliko nema te otvorenosti, dolazi do getoizacije koja nikako nije dobra, rečeno je u Opatiji.

Na okruglom stolu koji su organizirali udruga Slobodna Država Rijeka i Grad Opatija sudjelovali su, između ostalih, profesor na riječkom Pravnom fakultetu Željko Bartulović, novinar Novog lista Neven Šantić, opatijski dogradonačelnik Ernie Gigante Dešković, Zlatko Moranjak i Vasil Tocinovski.

'Da bi se ostvarila otvorenost društva, vrlo je važna edukacija. Dobar primjer je katedra makedonistike u Rijeci putem koje je u dvije godine više od 300 studenata slušalo neki od makedonskih kolegija. Rijeka je po tim odlikama pravi otvoreni europski grad', istaknuo je Tocinovski.

Sudionici su naglasili i kako je problem prevelikog broja jedinica lokalne samouprave, poput županija u Hrvatskoj, zajednički svim državama bivše Jugoslavije. Time se stvara prevelika birokracija, koja otežava funkcionalnost regija. Rješenje je u stvaranju regija koje će imati veće ovlasti u odlučivanju i financiranju.

Nakon jakog hrvatskog nacionalizma 90-ih godina vrijeme je da se društvo okrene multikulturalizmu, zaključeno je u Opatiji.