prognoza

Vrijeme će danas biti promjenjivo a za petak su izdani crveni i žuti meteoalarmi - stižu olujno jugo i obilna kiša

14.11.2019 u 07:42

Bionic
Reading

Bit će promjenljivo, u zapadnim područjima ponegdje i pretežno oblačno, ujutro mjestimice u unutrašnjosti s maglom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Malo kiše bit će uglavnom ponegdje na Jadranu i u krajevima uz Jadran, no moguća je i mjestimice u Slavoniji te krajem dana i u središnjim predjelima.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, poslijepodne i navečer u jačanju, a na sjevernom dijelu do sredine dana bura i istočnjak. Najviša dnevna temperatura između 8 i 13, u gorju mjestimice malo niža, a na Jadranu od 15 do 20 stupnjeva Celzijevih.

  • +11
Visoka plima i more na ulicama Zadra nakon olujnog juga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Zbog vjetra, u prekidu su katamaranska linija Mali Lošinj - Cres - Rijeka i katamaranska linija Jelsa - Bol - Split, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, pa iz HAK-a vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

U prognozi za petak, DHMZ je izdao crveni meteoalarm za područje Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, zbog jakog i olujnog juga čiji se najjači udari očekuju od 35 do 65 čvorova (od 65 do 120 km/h). Za Istru, Gorski kotar, Liku i dalmatinsko zaleđe izdan je žuti alarm, također zbog jakog juga te zbog obilne kiše, pogotovo na području Istre i Rijeke.