nezadovoljstvo u splitu

Vrije u Pametnom: Spajanje sa strankom Dalije Orešković željelo se izvesti na ho-ruk, ali su se preračunali. Puljak smiruje: Vidjet ćemo

02.10.2020 u 18:36

Bionic
Reading

Planirano ujedinjenje stranke Pametno Marijane Puljak i Stranke s imenom i prezimenom (STRIP) Dalije Orešković, premda je najavljeno da će se dogoditi u vrlo kratkom roku, zapelo je iz više razloga. S jedne strane nejasno je što bi se u tom slučaju dogodilo s ukupno 70 tisuća kuna, koliko dvije saborske zastupnice svakog mjeseca primaju iz proračuna kao naknadu za politički rad, a s druge strane na terenu se - posebno u Splitu - može osjetiti nezadovoljstvo članova koje 'nitko ništa nije pitao o tome'

'Za ujedinjenje smo saznali iz novina, kao i većina članova Stranke s imenom i prezimenom. To se željelo izvesti na ho-ruk, odmah nakon izbora, ali očito su se malo preračunali ljudi koji vode igru, a to su isključivo Marijana i Ivica Puljak s jedne strane te Dalija Orešković i Ivica Relković s druge', kazao je za tportal jedan od viđenijih članova stranke Pametno.

On objašnjava da će se o ovoj temi tek raspravljati na stranačkim tijelima i da je skupština Pametnog po statutu već trebala biti sazvana, što se očekuje tek u idućim tjednima. Ondje bi se trebalo razgovarati o brojnim temama - od ujedinjenja sa strankom Dalije Orešković, preko mogućeg izbora nasljednika Marijane Puljak, do strategije za nastup na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Više sugovornika tportala potvrdilo je da je oko ovih tema nastupila podjela među gradskim i županijskim vijećnicima Pametnog.

'Marijani Puljak istekao je drugi mandat na čelu stranke, a po statutu nema pravo kandidirati se za treći. Dva puta se kandidirala i za gradonačelnicu Splita, valjda je vrijeme da to prepusti nekom drugom. Pogotovo sada kada je ušla u Sabor', govori drugi sugovornik tportala.

Više viđenijih članova ove stranke zasad ne namjerava istupati javno jer se nadaju otvorenom i iskrenom razgovoru o svim problemima, prije svega s bračnim parom Puljak, što se po njihovim riječima još uvijek izbjegava.

Renić i Prkić za gradonačelnika, Pranić za župana?

Znakoviti su javni istupi bivšeg splitskog gradskog vijećnika ove stranke Renata Čupića, koji posljednjih tjedana na Facebooku objavljuje opširne statuse u kojima - doduše neizravno i u šiframa - progovara o strankama i njihovim PR kampanjama, unutarnjim odnosima, pojmovima poput 'izdaje birača' i slično. Neslužbeno, moguće je da će u idućim tjednima on aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću Splita, samo kao poruku Ivici i Marijani Puljak.

Kao mogući kandidati ove stranke za gradonačelnika Splita na izborima u svibnju iduće godine zasad se spominju županijski vijećnik Ante Renić i gradski vijećnik Jakov Prkić, uz neizbježne Puljkove. Kao kandidat za splitsko-dalmatinskog župana spominje se gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, koji je na prethodnim izborima s posljednjeg mjesta na listi - formalno u ime Stranke s imenom i prezimenom - donio velik broj preferencijalnih glasova i de facto plasirao Puljak u Sabor.

Ipak, tek treba vidjeti hoće li u to doba i STRIP i Pametno uopće postojati i u kojem obliku. Na putu prema ujedinjenju ispriječili su se i formalni problemi s opipljivim materijalnim posljedicama: naime naknada za politički rad saborskih zastupnica koja iznosi oko 35 tisuća kuna mjesečno isplaćuje se isključivo na račun onih stranaka koje su postojale kada se Sabor konstituirao.

Stranke mogu mijenjati naziv, bitan je njihov OIB.

'Disonantni tonovi na terenu? Ne vjerujem'

Ukoliko Puljak i Orešković osnuju novu stranku i ugase postojeće, naknadu više neće moći primati. Ukoliko se odluče naći u jednoj od dviju današnjih stranaka, naknadu ne mogu 'donijeti sa sobom'. Izvjesno je, dakle, da će i Stranka s imenom i prezimenom i Pametno nastaviti postojati još barem tri i pol godine.

Sama Marijana Puljak za tportal je kazala da se ujedinjenje dviju stranaka 'još uvijek priprema' jer se radi o poslu koji se ipak ne može odraditi preko noći.

'Od Ministarstva uprave zatražili smo tumačenje jer trenutni zakoni ne predviđaju ujedinjavanje dviju stranaka. Osjećamo veliku podršku najavljenom spajanju, to je prvi put da se stranke ne dijele, ne cijepaju i ne usitnjavaju', tvrdi Puljak.

Na pitanje o saborskim naknadama za politički rad, odgovara da će i to pitanje pokušati riješiti s Ministarstvom uprave.

'Disonantni tonovi na terenu? Ne vjerujem, stavovi se uglavnom razlikuju oko tajminga ujedinjenja', tvrdi aktualna predsjednica Pametnog.

Ona potvrđuje da se nije namjeravala treći put kandidirati za mjesto predsjednice stranke 'iako statut nije baš izričit o tom pitanju', a dvosmisleno odgovara i na pitanje želi li se treći put kandidirati i za gradonačelnicu Splita.

'Ne, nemam namjeru, ali na koncu se radi o odluci stranke. Pametnome ne manjka kvalitetnih kandidata, vidjet ćemo', zaključuje Puljak.

Ivan Kovačić, koji je formalno još predsjednik Stranke s imenom i prezimenom, cijeli slučaj nije želio komentirati.