najveći prosvjed u povijesti

Vrije u Hong Kongu: Prosvjednici krenuli na zgradu parlamenta, policija uzvratila suzavcem i pendrecima

12.06.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Policija u Hong Kongu koristila je suzavac i palice kako bi zaustavila prosvjednike koji su se htjeli domoći zgrade parlamenta protestirajući zbog kontroverznog zakona o izručenju

Prosvjednici su blokirali ključne ceste oko vladinih zgrada i bacali cigle na policiju, javlja BBC.

Vlada još uvijek inzistira na prijedlogu zakona kojim bi se omogućilo izručenje kontinentalnoj Kini, a očekuje se da će biti usvojen 20. lipnja.

Međutim, Zakonodavno vijeće (LegCo) odgađa drugo čitanje. 'Takvo ponašanje prešlo je opseg mirnih okupljanja', priopćila je policija Hong Konga u srijedu u tweetu.

'Pozivamo prosvjednike da odu što je prije moguće... inače ćemo koristiti odgovarajuću silu', poručili su. Matthew Cheung, šef administracije Hong Konga, pozvao je prosvjednike da prestanu zauzimati glavne ceste.

  • +15
Veliki prosvjed u Hong Kongu protiv zakona o izručenju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Politička stranka Nacionalna fronta Hong Konga zaprijetila je da će ući u Zakonodavno vijeće i ostati 'na neodređeno vrijeme' u štrajku ako vlada ne povuče zakon.

Kritičari zakona o izmjenama i dopunama zakona o izručenju ističu mučenja, proizvoljne pritvore i prisilna priznanja u kineskom pravosudnom sustavu.

Vlada je obećala pravno obvezujuće mjere zaštite ljudskih prava i druge mjere za koje kaže da bi trebale ublažiti zabrinutosti.

Ipak, to je dovelo do najvećih prosvjeda na tom području otkako je Hong Kong 1997. vraćen Kini.