skriva se u bih

Vrhovni sud uvažio žalbu USKOK-a, Mamić bi mogao biti izručen Hrvatskoj?

13.11.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Bivši izvršni dopredsjednik NK Dinamo Zdravko Mamić, koji je u lipnju nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz tog kluba, a prije izricanja presude se sklonio u BiH, možda će ipak biti izručen Hrvatskoj

Naime, Vrhovni sud RH uvažio je žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za Mamića po drugoj optužnici, onoj u kojoj ga terete za izvlačenje oko 200 milijuna kuna iz Dinama, piše RTL. Odluka o određivanju pritvora tako je ponovno vraćena na Županijski sud u Osijeku, a ako sud odluči da Mamić mora u istražni zatvor, Hrvatska bi mogla uputiti novi zahtjev za njegovim izručenjem. Hoće li ga u tom slučaju BiH izručiti, ostaje vidjeti.

Mamića je Županijski sud u Osijeku u lipnju nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je otišao u Bosnu i Hercegovinu te danas živi u Međugorju. Hrvatska je tražila njegovo izručenje nakon bijega u BiH, no odlukom Suda BiH iz srpnja Mamić je ostao u toj državi.

Tada je tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić objasnila da nisu bile ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, a među preprekama je navela da Mamić ima državljanstvo BiH, kao i činjenicu da je kazneno djelo za koje je nepravomoćno osuđen bilo počinjeno prije 28. studenog 2012., kada su Hrvatska i BiH potpisale ugovor o izručenju. Ugovor se, kako je tada objasnila, ne može primjenjivati za kaznena djela koja su počinjena prije potpisivanja ugovora.

U novom slučaju zbog kojega bi Hrvatska mogla ponovno tražiti izručenje riječ je o djelima koja je Mamić navodno počinio između 2004. i 2015. Naime, optužnica ga tereti da je u tom razdoblju organizirao više osoba u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između NK Dinamo i nekoliko stranih tvrtki, kao i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Zdravko Mamić pred sudom u Sarajevu u srpnju 2018. Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Ako Hrvatska zatraži novo izručenje Zdravka Mamića, po ugovoru između dvije države BiH bi ga mogla izručiti jer je kazneno djelo koje mu se stavlja na teret u jednom dijelu počinjeno nakon 28. studenog 2012., no da bi se vidjelo što će se doista dogoditi, trebat će pričekati završetak procedure.