recidivist

Vrhovni sud povisio kaznu višestrukom pljačkašu

02.06.2020 u 18:30

Bionic
Reading

Vrhovni sud povećao je u utorak na 15 godina zatvorsku kaznu 31-godišnjem A. S. zbog pokušaja pljačke vozila Fine ispred trgovine Lesnine u srpnju 2019., a koji je prvostupanjskom presudom Županijskog suda, zbog ranijih pljački, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 11 godina

Presudom od 22. svibnja Vrhovni sud je je odbio žalbu optuženika i prihvatio žalbu državnog odvjetnika na prvostupanjsku presudu kojom je A. S. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Najviši sud je dodao da je tom presudom opozvan uvjetni otpust na kojem se nalazio optuženik i da je uzeta kao utvrđena jedinstvena kazna zatvora od osam godina i šest mjeseci na koju je A. S. osuđen ranijom presudom iz 2014.

''Presudom Vrhovnog suda uzeta je u obzir utvrđena jedinstvena kazna zatvora na koju je osuđen 2014. godine. U kaznu zatvora je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru i na izdržavanju kazne zatvora'', priopćio je najviši sud.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio jedinstvenu kaznu u prekratkom trajanju i pojašnjava da se jedinstvena kazna zatvora, koja se izriče za više kaznenih djela, odmjerava na temelju ocjene počiniteljeve ličnosti i počinjenih djela u njihovoj ukupnosti.

Pljačkao tijekom uvjetnog otpusta

''Djelo je počinio tijekom uvjetnog otpusta, što znači nakon što je prijevremeno otpušten s izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen u ranijem postupku. Uvjetni otpust je očigledno bila pogrešna procjena da je na optuženika do tada izdržani dio kazne dovoljno utjecao da više ne čini kaznena djela. Takvim ponašanjem optuženik je izigrao iskazano mu povjerenje i pokazao da je činjenje kaznenih djela konstanta u njegovom ponašanju'', precizirao je Vrhovni sud.

Najviši sud je podsjetio da je optuženik dosad osuđivan u više navrata zbog oružanih razbojništava i da od 2009. čini sve teža djela.

''Djelo za koje je osuđen u ovom postupku nije dovršeno jer je jedan od zaštitara pružio otpor pucajući iz pištolja. Optuženik je očito bio spreman koristiti automatsku pušku koju je držao jer je bila napunjena, ali je u tome spriječen jer je zaštitar prvi zapucao i pogodio ga'', zaključuje Vrhovni sud.

Optuženik je osuđen jer je 22. srpnja 2019., maskiran maramom preko lica i naoružan automatskom puškom, uperio pušku u Finine zaštitare koji su obavljali primopredaju novca na parkiralištu Lesnine na Slavonskoj aveniji. U pokušaju pljačke mu je pomagao supočinitelj čiji je identitet ostao nepoznat.

Zatražio je predaju kofera s novcem i s uperenom puškom trčao prema jednom od zaštitara. Zaštitar je ispalio tri hica iz pištolja u optuženika i nanio mu strijelne rane trbuha i obje ruke. Optuženiku je ispala iz ruke puška, nakon čega je pobjegao je s mjesta događaja. S obzirom da je pljačkaš zatražio liječničku pomoć, policija mu je brzo ušla u trag te ga je uhitila i pritvorila.