PRAVOMOĆNA PRESUDA

Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu silovatelju izvanbračne supruge: Utjecat će na svijest građana i generalnu prevenciju

24.02.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu optuženika R. M. i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Karlovcu kojom je optuženik proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv spolne slobode počinjeno 2017. godine. Presudom Vrhovnog suda prvostupanjska presuda postala je pravomoćna

U današnjem priopćenju Vrhovni sud navodi da je optuženik je osuđen na kaznu zatvora od 3 godine i 6 mjeseci jer je sa svojom izvanbračnom suprugom bez njenog pristanka izvršio spolni odnošaj. Najprije ju je udarao šakom i nogom, a potom odgurnuo na krevet. Žrtva se opirala i nedvosmisleno protivila spolnom odnosu i pritom je plakala. Optuženik je upotrijebio fizičku silu jer je fizički nadmoćniji te svladao otpor žrtve, skinuo joj odjeću i izvršio s njom spolni odnos.

Vrhovni sud smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud olakotnim cijenio da je optuženik u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne u bitnoj mjeri. Optuženik ima troje djece, jedno je maloljetno. Cijenjena je i smanjena radna sposobnost uzrokovana ozljedom na radu 2014. Otegotnim je cijenjena njegova dosadašnja osuđivanost za kazneno djelo krađe te prekršajna kažnjavanost.

Izrečena je kazna primjerena optuženiku i težini počinjenog kaznenog djela. Kaznom će se izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati i na sve da ne čine kaznena djela. Time se ostvaruje generalna prevencija. Kazna će utjecati i na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela (specijalna prevencija) te mu omogućiti nakon izdržane kazne ponovno uključivanje u društvo. Kazna će utjecati i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. Državno odvjetništvo nije podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude, priopćio je Vrhovni sud.

Presuda Vrhovnog suda dostupna je ovoj poveznici.