SLUČAJ ĐAPIĆEVOG MAGISTERIJA

Vrhovni sud podržao pritvorenog suca, a osudio novinara

24.10.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Hrvatsko pravosuđe doista napreduje gigantskim koracima: točno na dan kada je USKOK zbog sumnje u primanje mita uhitio splitskog suca Roberta Pešutića, jer je navodno posredovao u kupnji i prodaji sudskih odluka te ih i sam za desetak tisuća eura ispisivao po volji optuženika, na adresu splitskog novinara Vladimira Matijanića stigla je presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Matijanić, bivši novinar ugaslog Feral Tribunea koji je otkrio skandal oko prepisanog magisterija Ante Đapića, pravomoćno je osuđen zbog uvrede suca Pešutića

Nije pomogla ni činjenica da je u slučaju interveniralo Državno odvjetništvo, pa od Vrhovnog suda zatražilo da se novinara oslobodi optužbe; najviša sudska instanca u Hrvatskoj zaključila je da je Matijanić tekstove pisao 'samo kako bi naškodio časti i ugledu tužitelja', rečenog uglednog suca koji trenutačno leži u istražnom zatvoru. Drugim riječima, zaključeno je da u ovom slučaju cilj pisanja novinarskih tekstova nije bilo informiranje javnosti, niti bavljenje temama od javnog interesa, već jedino vrijeđanje djelatnika našeg vrijednog i učinkovitog pravosuđa.

Prilikom nedavnog uhićenja suca Pešutića, doslovce svi hrvatski mediji koristili su se sintagmom 'poznat po oslobađajućoj presudi u slučaju lažnog magisterija Ante Đapića', jer je ovaj doista unio revoluciju u hrvatsku pravnu misao: oslobodio je bivšeg predsjednika HSP-a i njegovog mentora Borisa Kandare iako je i sam utvrdio da je magisterij - prepisan.

'Nije sporno da je Đapićev magistarski rad gotovo u potpunosti plagijat Kandareovih ranijih radova, ali velik dio znanstvenih radova na našim sveučilištima je prepisan pa zbog toga nitko ne odgovara', objasnio je sudac Pešutić pismenim putem. Zbog jednog odreska, zaklao je cijelu kravu: uspio je osloboditi odgovornosti pravne stručnjake Đapića i Kandarea, inače stranačke kolege svoga brata koji je predsjednik podružnice HSP-a u Bolu na Braču, ali je zato cijeloj hrvatskoj akademskoj zajednici natovario breme plagijatora. 'Svi prepisuju, zašto bi samo neki odgovarali?' logika je kojom se vodio ovaj splitski sudac.

Koji je stvarni grijeh novinara Matijanića? Pa, činjenica da se ovim potezom čisto ljudski i novinarski sablaznio, pa u svome tekstu napisao da bi komentar presude trebalo potražiti kod ministra zdravstva, a ne pravosuđa te da je suca Pešutića 'nemoguće tako grubo oklevetati i izvrijeđati koliko on svojim djelovanjem može klevetati i vrijeđati zdrav razum i branšu u koju je upao'. Takvim načinom izražavanja Matijanić je pokazao da 'direktno i duboko ne poštuje osnovno ljudsko dostojanstvo' suca Pešutića i spram njega 'ostavlja dojam osobne netrpeljivosti'. Barem su tako zaključili Općinski, Županijski i Vrhovni sud.

Pravni fakultet u Splitu Đapiću je svejedno, nakon što se otkrio plagijat, oduzeo titulu magistra, a pravni tijek cijelog slučaja zaključen je još jednim slavnim podvigom hrvatskog pravosuđa: nakon Pešutićeve oslobađajuće presude predmet je otišao - u zastaru. Kako je i red, jedini koji je na koncu odgovarao jest novinar koji je skandal otkrio.