nakon presude

Vrhovni sud odbio žalbe Sanaderove obrane, dao za pravo nižem sudu da bivšem premijeru sudi u odsutnosti

28.01.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Da su žalbe Sanaderove obrane u slučaju Ina-MOL odbijene, na svojim web stranicama izvijestio je Vrhovni sud. Jedna žalba ipak je prihvaćena...

U prvom je rješenju odbijena žalba branitelja Ive Sanadera protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je određeno da će se rasprava održati u odsutnosti optuženika jer se sam doveo u stanje uslijed kojeg ne može sudjelovati na raspravi, priopćio je Vrhovni sud.

Naime, Vrhovni sud ocijenio je da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio činjenice. 'Bila je riječ o elektivnom operativnom zahvatu desnog koljena čija je odgoda na šest mjeseci, prema nalazu i mišljenju vještaka, mogla dovesti do minimalnog pogoršanja, a ne o nužnom zahvatu, koji bi po prirodi stvari doveo do odgode rasprave', kaže Vrhovni sud.

U drugome je rješenju odbijena žalba Sanadera protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je njegovoj odvjetnici Jadranki Sloković uskraćeno pravo podnošenja zahtjeva izuzeće.

Podsjetimo, još u veljači Sloković je na ročištu u slučaju Ina-MOL zatražila izuzeće sudskog vijeća, jer je isto donijelo odluku da se Sanaderu dodijeli odvjetnik po službenoj dužnosti zbog bolesti njegovih branitelja. Nakon takvog poteza sudskog vijeća Sloković je zatražila njegovo izuzeće i to zbog nepristranosti.

No Županijski sud je procijenio da to njeno traženje izuzeća zloupotreba, a s time se složio i Vrhovni sud, zaključivši da je 'podnošenje zahtjeva za otklon u konkretnoj situaciji primjer očigledne zlouporabe prava na podnošenje zahtjeva za izuzeće.'

U trećem je rješenju Vrhovni sud odlučivao o žalbama Jadranke Sloković i braniteljice Zsolta Hernadija Laure Valković, koje su još u veljači prošle godine svaka kažnjene sa po 10 tisuća kuna zbog povišenih tonova i vrijeđanja predsjednice sudskog vijeća tijelom ročišta.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Hernarijeve odvjetnice jer je utvrdio po snimci rasprave da nije ometala rad suda, a djelomično je prihvatio i žalbu Jadranke Sloković. U njenom slučaju Vrhovni sud je ustvrdio da je ometala rad suda, ali u manjem opsegu. Stoga je umjesto novčane kazne dobila samo opomenu.

Podsjetimo, nepravomoćna presuda u slučaju Ina-MOL donesena je prije mjesec dana, a prema njoj Sanader je osuđen na 6, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Već tada Sloković je upozoravala da nije riješena žalba Vrhovnom sudu. 'Ono što je bilo najzanimljivije u postupku, prvi put sam doživjela da rješenje na jednu bitnu činjenicu, a to je suđenje u odsutnosti koje je odredilo sudsko vijeće zbog navodnog dovođenja Sanadera samog u stanje nesposobnosti za raspravu, nije riješeno od strane Vrhovnog suda. Naša žalba koja je bila upućena u listopadu dostavljena je Vrhovnom sudu tek negdje u studenom i nemamo njen konačni pravorijek, a to je u velikom djelu odredilo tijek ovog suđenja', kazala je tada Sloković.