pravomoćna presuda

Vrhovni sud odbio žalbe Perkovića i Mustača i potvrdio im doživotni zatvor

28.05.2018 u 14:02

Bionic
Reading

Njemački Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu za dva bivša čelnika jugoslavenske tajne službe, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Vrhovni sud Njemačke odbacio je njihove žalbe na presudu Visokog zemaljskog suda u Münchenu kojom su osuđeni na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, koje je počinjeno 1983., piše Jutarnji list.

Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine na sudu u Münchenu, a svoju je odluku Vrhovni sud donio na sjednici održanoj 2. svibnja 2018.

>>> Pogledajte detaljnu kronologiju slučaja Perković - Mustač

Podsjetimo, bivši direktor u naftnoj kompaniji Ina i prebjeg iz socijalističke Jugoslavije Đureković brutalno je smaknut hicima iz pištolja te udarcima sjekirom 1983. u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Münchena. Ubijen je u improviziranoj tiskari smještenoj u garaži drugog hrvatskog emigranta, Krunoslava Pratesa, koji je istovremeno uređivao iseljenički tisak i informirao UDBA-u.

Četvrt stoljeća nakon atentata Prates je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog pomaganja u ubojstvu, a tijekom suđenja isplivala su i imena 'jugošpijuna' Perkovića i njegova šefa Mustača koji su zajedno sjeli na optuženičku klupu.

  • +6
Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar