RATNI ZLOČIN

Vrhovni sud o slučaju Hrastov 5. listopada

26.09.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Sjednica Vrhovnog suda u predmetu protiv optuženog Mihajla Hrastova za protupravno ubijanje 13 i ranjavanje dvojice razoružanih neprijateljskih vojnika u Karlovcu 1991. zakazana je za 5. listopada, objavio je Vrhovni sud.

Sjednicom će predsjedati Žarko Dundović, doznaje se od Krešimira Vilajtovića, odvjetnika Mihajla Hrastova.

Suđenje Hrastovu vraćeno je u fazu rješavanja žalbe karlovačkoga Županijskog državnog odvjetništva na treću oslobađajuću presudu karlovačkog Županijskog suda iz 2007., jer je Ustavni sud u prosincu prošle godine ukinuo osuđujuće presude Vrhovnog suda, rekao je Vilajtović.

Također je objasnio da na sjednici obrana neće moći predlagati nove dokazne predmete jer to nije rasprava, već sjednica na kojoj Vrhovni sud treba razmotriti žalbu ŽDO.

Na pitanje je li ipak moguć pravni preokret u odluci Vrhovnog suda koji je 2009. udovoljio žalbi ŽDO-a i Hrastova proglasio krivim, Vilajtović je kazao da je „prerano govoriti što će se dalje događati“.

Dodao je da je 'spreman cijeli svoj radni vijek, ako bude potrebno, pokloniti Mihajlu Hrastovu za obranu, jer je', kako je kazao 'uvjeren da on nije počinio ikakvo kazneno djelo' te da 'nije kriv za ono što se dogodilo na Koranskom mostu 1991.'.

U prošlogodišnjoj odluci Ustavnog suda navodi se da je Hrastovu na Vrhovnom sudu »u tijeku i nakon provedene i zaključene rasprave povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje« zajamčeno i Ustavom i međunarodnim konvencijama za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te je predmet vraćen istom sudu na ponovan postupak i odlučivanje, ali pred promijenjenim sudskim vijećem.

Razlog takve odluke je taj što Vrhovni sud nije presudu od 4. svibnja 2009. javno objavilo niti su stranke bile pozvane na moguću naknadnu objavu presude, nakon zaključenja drugostupanjske rasprave, piše u odluci kojom je »primijeniti iznimke od načela javnosti u slučaju Hrastov neprihvatljivo i s ustavnopravnog gledišta i s gledišta zaštite ljudskih prava«.