NEZAKONITO U PRITVORU

Vrhovni sud mora se ispričati Hrastovu

09.07.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je ustavnu tužbu koju su odvjetnici Mihajla Hrastova, nepravomoćno osuđenog u slučaju Koranski most, u kojem je život izgubilo 13 pripadnika tadašnjih srpskih paravojnih formacija, uputili su zbog povrede ustavnog prava na pravično suđenje

U odluci koju je potpisala predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec piše kako Mihajlu Hrastovu pripada pravo na odštetu i na javnu ispriku zbog nezakonitog lišavanja slobode u razdoblju od 5. svibnja do 30. lipnja ove godine.

'Utvrđeno je u tim odlukama da dva rješenja Vrhovnog suda nisu bila zakonita i da su Miši povrijeđena njegova ustavna prava u razdoblju od 5. svibnja do 30. lipnja 2009. Naime, da bi se presuda mogla pretvorit u pravne učinke, mora biti javno objavljena, a Ustavni je sud utvrdio da to u konkretnom slučaju nije bilo učinjeno', pojasnio je Radio Mrežnicu odvjetnik Igor Meznarić.

No, Hrastov ipak neće izaći na slobodu, jer u međuvremenu je, točnije 30. lipnja, Vrhovni sud objavio presudu, po kojoj će u zatvoru morati provesti osam godina.

'Jedna velika zadovoljština je to što Mišo nikad nije bježao, nije se skrivao, uvijek je prisustvovao ročištima, branio se isključivo istinom. Osim toga, javio se i u pritvor, iako je znao da je to rješenje o pritvoru nezakonito.', dodao je Meznarić.

A zadovoljštinu će dobiti i od Vrhovnog suda, koji će mu morati uputiti javnu ispriku, te može tražiti i odštetu od Države za vrijeme koje je bio nezakonito lišen slobode. Do tad će se branitelji žaliti na presudu od 8 godina zatvora i nadati se da će uspjeti u 3. stupnju, točnije, opet na Vrhovnom sudu.