MARIHUANA KAO LIJEK

Vrhovni sud ga oslobodio: puši 'travu' da ublaži bolove

Bionic
Reading

Iako ga je Županijski sud u Zadru osudio na deset mjeseci zatvora uvjetno zbog uzgoja i proizvodnje 11 stabljika marihuane, odlukom Vrhovnog suda 39-godišnji Zagrepčanin Domagoj Janković postao je slobodan čovjek

Vrhovni sud prihvatio je njegovu obranu kako je stabljike indijske konoplje u vikendici na otoku Viru sadio samo za vlastite potrebe jer teško boluje od multiple skleroze i marihuanu upotrebljava kao lijek koji mu pomaže kod ublažavanja grčeva mišića, piše Slobodna Dalmacija

Iako su medicinski vještaci na suđenju osporavali njegovu obranu navodeći kako u Hrvatskoj za liječenje multiple skleroze postoje dostupni legalni lijekovi, Vrhovni sud Jankovića je oslobodio uz objašnjenje kako nije riječ o kaznenom djelu 'jer je konzumacijom marihuane suzbijao simptome teške i neizlječive bolesti te je iskreno priznao djelo'.

'Upravo zato, u presudi Vrhovnog suda stoji kako je kriminalno postupanje optuženog Jankovića očito beznačajno i kao takvo ne zahtijeva osudu društva izricanjem kazne', potvrdila je Jankovićeva odvjetnica Tanja Budimir.

'U žalbi smo isticali kako mu marihuana pomaže jer smanjuje simptome multiple skleroze poput drhtanja mišića i nesanice, što je Vrhovni sud i uvažio', rekla je odvjetnica Budimir.

Ovo je prvi slučaj na zadarskom sudu, ali već 12. na drugim hrvatskim sudovima da je marihuana, nakon žalbe Vrhovnom sudu, priznata kao lijek iako je njezino konzumiranje u Hrvatskoj zakonom zabranjeno i sankcionira se zatvorom.