POLANČECOVA PREZENTACIJA

'Vrh HDZ-a, pa i Kosor, znali su sve o pregovorima s MOL-om'

01.07.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Cijeli vrh HDZ-a znao je sve o tijeku pregovora Vlade i MOL-a i sve sporne detalje oko predaje upravljačkih prava Ine Mađarima, kaže Damir Polančec koji tvrdi da je u studenom 2008. godine kao potpredsjednik Vlade i HDZ-ovac u Predsjedništvu stranke o tome održao detaljnu prezentaciju

Prezentacija za koju Polančec tvrdi da ju je održao vrhu HDZ-a trebala bi biti dokaz da je vrh izvršne vlasti, dakle i premijerka Jadranka Kosor, bio upoznat sa svim detaljima predaje upravljačkih prava nad Inom MOL-u.

Na prezentaciji sastavljenoj na 14 stranica, piše Večernji list, Polančec je čelništvu HDZ-a predočio da u odnosu s MOL-om ostaje riješiti pitanje plinskog biznisa te redefinirati dioničarski ugovor.

Kaže da je plinskom biznisu posvetio sedam stranica na kojima je iznio podatak da Hrvatska troši oko 3,2 milijarde prostornih metara prirodnog plina godišnje, da se 60 posto namiruje iz domaće proizvodnje, a 40 posto iz ugovora s Gazpromom. Pritom je naveo podatak da je nabavna cijena ruskog plina na granici 2,27 kuna, a prosječna prodajna cijena plina na hrvatskom tržištu je 1,22 kune.

'Svi su obaviješteni o zahtjevu MOL-a za konsolidaciju prihoda Ine, a koji je uslijedio nakon dobrovoljne javne ponude, odnosno nakon što im je Fond hrvatskih branitelja prodao svojih sedam posto dionica, pa je MOL stekao veći vlasnički paket od onog koji i danas ima Vlada', rekao je Polančec.

Polančec kaže da je svaki iole važniji zakon, strategija ili politička odluka najprije bila raspravljena u Predsjedništvu HDZ-a te da je nemoguće da aktualna premijerka Kosor o tome nije ništa znala.

Inače, USKOK je pokrneuo istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i Polančeca da su uz mito (koje je išlo Sanaderu u ruke) predali upravljačka prava Ine MOL-u.