ŠOKANTAN ISKAZ BRANKE PAVOŠEVIĆ

Vrh HDZ-a je primao novac; dva milijuna eura slagano na dan ubojstva Pukanića

24.04.2012 u 09:28

Bionic
Reading

Na novom ročištu suđenja za Fimi Mediju pregledavali su se i čitali iskazi četvrtooptužene Branke Pavošević, koje je tijekom istrage dala u USKOK-u. Pavošević se, naime, kao i Mladen Barišić, odlučila braniti - šutnjom. No ono što je rekla u USKOK-u, danas je u nekoliko navrata ponovno potreslo javnost

Na prvoj snimci iz USKOK-a od 14. srpnja 2011., Branka Pavošević najavila je iznošenje kratke obrane, ali nije htjela odgovarati na postavljana pitanja. Tada je rekla da se ne osjeća krivom: 'Ja sam se ove zime uredno odazvala, odgovorila vam na sva pitanja i jednostavno sam u šoku, ne znam kako da vam to kažem. Šokirana sam, revoltirana da sam iz uloge svjedoka došla na mjesto optuženika.'

RATKO MAČEK - BOG I BATINA DO DOLASKA BARIŠIĆA?

U iskazu kojeg je USKOK-u dala kasnije, a danas ih čita sutkinja Ivana Čalić, Pavošević je rekla da je HDZ bio u jako lošem financijskom stanju kada je ona došla u stranku 2003. Rekla je da je u to vrijeme trajala predizborna kampanja te da joj je rečeno da je Ratko Maček'bog i batina' za sve

'U studenom 2003., Ivo Sanader osobno mi je predao oko milijun kuna u poklon-vrećici i rekao je da su novac prikupili u ograncima HDZ-a u inozemstvu. Maček mi je donosio određene količine novca, nije govorio otkuda. U to vrijeme stalno su se održavali sastanci s Jadrankom Kosor, Lukom Bebićem, Sanaderom, Šeksom... Dogovaralo se o kampanji i o poslovima koje je odrađivao Maček', rekla je Pavošević.

'Ja sam plaćala troškove kampanje kako mi je on naložio', rekla je. Sanader joj je, kaže, naložio da novac koji dobije od Mačeka i Branka Vukelića ne evidentira. 'Meni je to sve bio šok, jer sam 17 godina radila u Fini gdje je funkcioniralo sve po propisima. Međutim, ja sam to poslušala i nisam o tome razgovarala sa Sanaderom. Ne znam koliko mi je Maček davao novca, ali on bi mi rekao da bi netko drugi trebao doći po njega i ja sam ga isplaćivala. Davala sam isplatnice i potpisivala ih, sve kako bih se osigurala da sam sve isplatila. Dio isplatnica sam uništila na kraju godine.'

'PRIMALA SAM MILIJUNE U VREĆAMA ZA PREDSJEDNIČKU KAMPANJU JADRANKE KOSOR'

Po nalogu Mačeka je, kaže, prikazivano da je potrošeno bitno manje od onog službeno evidentiranog. 'Nakon parlamentarne kampanje, sve do predsjedničke kampanje 2005., nisam više dobivala novac', rekla je. Sačuvala je i interni dopis s potpisom Vukelića u kojem su popisane osobe s novim i prijašnjim plaćama i novcem koji je potrebno isplatiti po putnom nalogu.

U vrijeme predsjedničke kampanje 2005. (kandidatkinja je bila Jadranka Kosor) primila sam donacije koje nisam evidentirala nego sam ponovno ih isplaćivala prema nalogu Mačeka. Dobila sam oko 1,3 milijuna kuna u dva navrata od tvrtke Pan papir. Predaja je izvršena u središnici HDZ-a, sama sam bila na predaji, a Ratko se nije javljao. Rekla sam mu kasnije da je bio Marinko Mikulić i da je predao novac, na što je Maček rekao da će se to iskoristiti za kampanju', svjedočila je Pavošević.

Naknadno je i Zvonko Zubak donio 10.000 eura, a Longin iz Hrvatskih šuma 40.000 eura. 'Sve je iskorišteno za kampanju, a ja sam svu svoju osobnu evidenciju uništila na kraju. Sva sam sredstva čuvala u kasi u središnjici HDZ-a. Od Petra Đukana iz IGH sam primila nešto više od milijun kuna u vrećici, a sa mnom je tada bio Mario Zubović. Bilo je manjka 10.000 kuna u toj vrećici. Đukan je doslovno samo dodao novac kroz vrata i otišao. Zubović je s Mačekom, naime, dogovarao poslove oko plaćanja, ali ne znam je li s Đukanom ranije razgovarao. Ni to nisam evidentirala u poslovnim knjigama, jer su mi tako Vukelić i Maček naredili.'

S BARIŠIĆEM SE POJAVILA I FIMI MEDIJA TE IZ IGRE ISTISNULA MAČEKOV MASSOL

Ništa se u stranci nije moglo učiniti bez izričitog naređenja Ive Sanadera', rekla je i dodala da je Bianca Matković dio novca predavala i dogovarala iznose naknada koje je Pavošević isplaćivala.

Tvrtka Massol je najviše radila za HDZ i Maček je, kazala je Pavošević, uvijek tu tvrtku predlagao. 'U ime Massola u HDZ je dolazio gospodin Soldo kojem sam najviše plaćala. U isto vrijeme mi je Ivan Jarnjak predao jedan neotvoreni paket i rekao: Ovo je donio XY, neću to držati kod sebe! Ja sam vidjela da je tu bilo dva milijuna kuna i paket sam morala predati Barišiću. U to vrijeme je Barišić bio rizničar stranke i često je komunicirao s Jarnjakom i predsjednikom Sanaderom, bio je tu stalno prisutan i jako komunikativan. Ostavio je dojam da je na raspolaganju za sve, a činio se i da je u sukobu s Mačekom jer je Barišić predlagao Fimi Mediju.' 

Vrlo brzo se, posvjedočila je Pavošević, počela angažirati Fimi Medija za catering (dobavljač hrane i pića), a Jarnjak joj je rekao da, ako joj bilo što treba, samo pita Mladena Barišića. 'Inače, catering je u stranci uvela Bianca Matković. Naručivalo se po potrebi, a ne svaki ponedjeljak. To je dogovoreno sa Sanaderom. Tada smo naručivali od Ane Lisak i HDZ je plaćao. Nakon što je to preuzela Fimi medija, hrana je dolazila svaki ponedjeljak, a svaki ponedjeljak naručivalo se i 80 ruža od cvjećara.'

VELIKE BONUSE NA RUKE SU DOBIVALI BIANCA MATKOVIĆ, TAJNICE, ZUBOVIĆ, MARTINA BANIĆ...

'Ivo Sanader mi je kasnije rekao da moram svaki mjesec isplaćivati 8.000 kuna Bianci Matković,
tajnicama i drugim zaposlenicima Vlade po 1.500 kuna. Isplatnice sam ponovno uništavala. Mačeku sam davala 2.000 kuna kao i Miru Kovačiću... Neke od tih osoba su pomagale oko organizacije sastanaka i, valjda, jer su imale malu plaću. Ja nisam trebala provjeravati jesu li oni obavljali ikakve poslove. Bianca i Ratko valjda jesu nešto radili jer su stalno bili sa Sanaderom', rekla je nekadašnja blagajnica HDZ-a i dodala da je novac isplaćivala Mariju Zuboviću i Martini Banić (glasnogovornica Jadranke Kosor i zastupnica), a kaže da je Jasen Mesić znao urgirati kod nje da se nekim zaposlenicima povećaju isplate.

DADO MILINOVIĆ DOBIVAO JE 10.000 KUNA MJESEČNO!
Pavošević je davala i 10.000 kuna mjesečno za Darka Milinovića što joj je u Vladi osobno naredio Ivo Sanader: 'Milinović bi me znao nazvati i pitati Branka, imaš li ono za mene? Ja sam znala o čemu se radi i onda bismo se dogovorili kada bi došao. Novac za njega je dolazio od Mladena Barišića.

Inače, Milinović je nakon curenja ovog iskaza rekao da zaista jest primio 70.000 kuna, a ne 200.000 kako mu se 'izračunalo'.
Novac je na mjesečnoj bazi dobivao i Mladen Lacković, bivši šef UNSU-a i savjetnik za medije u HDZ-u, najprije po 2.000 kuna, a kasnije je to povećano na 6.000 kuna

JADRANKA KOSOR U FRANCUSKU JE PUTOVALA AVIONOM ZA 22.000 KUNA

Pavošević je USKOK-u predala i isplatnice za avionsku kartu za Francusku na ime Jadranke Kosor u vrijednosti od 22.000 kuna, a novac je za karte platila Mišetiću iz Croatia Airlinesa.

Kazala je da je dugo nakon predsjedničke kampanje nastavila ispisivati zahvalnice na razna imena donatora, ali da je u tome prestala sudjelovati kada ju je jednom Barišić tražio da napravi zahvalnicu za neke ljude koje nikada nije vidjela: 'Rekla sam da mi je to mučno jer dajem dokaz za nešto što nisam vidjela. Barišić me nakon toga više nije takvo što tražio. U nekoliko navrata sam izvršila plaćanja prema estradnim umjetnicima, i to ukupno dva milijuna kuna, a sve isplatnice sam predala u spis.' 

NA DAN PUKANIĆEVA UBOJSTVA PAKIRALA JE DVA MILIJUNA EURA U CARINI

Premda više nije pisala zahvalnice, nastavila je dolaziti kod Barišića u Carinu. Kazala je da je često dolazila kod njega u ured gdje bi s predstojnicom ureda Sanjom Crnković brojala velike količine novca koje bi Barišić na svoj stol stavljao iz sobe iza ureda. Obično bi brojale i sortirale novac u iznosu od milijun do dva milijuna kuna, a nikad se ne bi znalo kome taj novac ide.

'Svaki put bi tu bila velika hrpa novca koja bi me šokirala. Sjećam se kad sam jednom zatekla Barišića koji mi je sav nervozan rekao da hitno moramo složiti dva milijuna eura u aktovku. Novčanice su bile od 50 eura pa naviše. Nisam znala zašto je takva žurba da se to što prije obavi. Inače, ne pamtim datume za sastanke u Carini, ali tog dana poslijepodne u Zagrebu se dogodilo ubojstvo Ive Pukanića', prisjetila se Pavošević.

Inače, jučer je na sudu pročitan Barišićev iskaz koji je kazao da je pred odlazak Ivo Sanader tražio dva milijuna eura za 'lobiranje u Europskoj uniji', a Barišić mu je aktovku odnio u njegovu vilu u Kozarčevoj ulici.

BRANKO BAČIĆ ZA KOSORICU JE TRAŽIO POPIS OSOBA KOJE SU PRIMALE PLAĆU NA RUKE

Rekla je i da je tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković obnavljao središnjicu HDZ-a u Bjelovaru sredstvima iz 'crnog fonda', a za Branka Bačića, koji je kasnije postao glavni tajnik, kazala je da je od nje po dolasku na tu poziciju tražio popis osoba koje su dobivale dodatak na plaću na ruke.'Rekao je da mu to treba za Jadranku Kosor', rekla je Pavošević.

Nadalje, rekla je da su se braća Žužul često sastajala s Ivom Sanaderom u poslijepodnevnim satima u središnjici stranke te da je, nakon odlaska Sanadera, bio problem otvoriti sef u njegovu starom uredu, jer se nije mogao naći ključ.

BRAĆA ŽUŽUL - ČESTI GOSTI IVE SANADERA

Kasnije je Pavošević premještena na mjesto tajnice za financije na kojem je nastavila primati novac od Barišića. Svjedočila je da je tada Sanader rekao da se ne zabrinjava zbog premještaja i da ju je nakon ostavke ponovno 'zaposlio' oko promjene 100.000 kuna u američke dolare.

I Pavošević je, kao i Barišić, potvrdila da su zaposlenice HDZ-a dobivale novac za obnovu garderobe koji je premašivao ukupni iznos od 40.000 kuna. Svaka je zaposlenica mogla kupiti dva komada odjeće. Rekla je i da je jednom prilikom isplatila veliku svotu novca i Obradu Kosovcu za snimanje filma. 

Suđenje se završilo čitanjem prvog iskaza Branke Pavošević, a nastavlja se 7. svibnja, kada bi sutkinja trebala nastaviti s čitanjem njezinih svjedočanstava u USKOK-u.