HITNA SLUŽBA

Vrgorčani žele liječnike, a ne medicinske tehničare

02.04.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Vrgorčani žele da ih liječe doktori, a ne medicinski tehničari – poruka je građana na objavu za medije koju je objavio Hrvatski zavod za Hitnu medicinu. Po njihovom novom prijedlogu Mreže hitne pomoći, Vrgorac dobiva punkt T2 , a to znači da u Hitnoj službi neće imati liječnika nego samo medicinskog tehničara. Ne prihvaćamo hitnu službu bez liječnika, a kako su je mogli dobiti Imotski i Šestanovac može i Vrgorac, koji je teritorijalno najveći u županiji

Dr.Nada Jelavić iz Vrgoračkog Doma zdravlja, bila je prije dva dana na prezentaciji Mreže hitne pomoći u Splitu, koju s 18,1 milijuna eura kredita financira Svjetska banka, a koju je predstavila zamjenica ravnatelja centra za Hitnu medicinsku pomoć, dr. Ingrid Bošan Kilbarda, nakon prezentacije, dr.Jelavić koja je bila i ravnatelj Doma Zdravlja u Vrgorcu, uputila je primjedbu, te predložila da Vrgorcu ostane punkt T1, dakle da ima i liječnika, vozača i medicinskog tehničara a ne da ima samo medicinskog tehničara.

Dr. Jelavić kaže kako su dr. Kilbarda i dr. Luetić imali razumijevanja za njen prijedlog, objasnivši da ovo nije konačna slika mreže hitne pomoći, te da je podložna promjenama, i ona se nada da će Vrgorac dobiti punkt T1, Hitnu pomoć s liječnikom, uzimajući u obzir da Vrgorac nije dobio ni COM, Centar obiteljske medicine, što bi značilo da nedjeljom i praznikom u Vrgorcu ne bi bilo dežurnog liječnika, a mogao bi se dogoditi problem ako bi imali hitni slučaj u noći ili nedjeljom a da u gradu nema liječnika.

Vrgorac ispunjava zadane kriterije za punkt T1, prije nego li Šestanovac, a za usporedbu, Vrgorac ima teritorija skoro koliko pola Zagreba, Vrgorac ima 284 km 2, Zagreb ima 641 km2, i Zagreb ima 12 punktova s 98 vozila, 69 medicinskih tehničara i 69 liječnika, a Vrgorac ne dobiva niti jednoga liječnika.

Dakle, Zagreb s 641 km2 – 69 liječnika, a Vrgorac s 284 km 2 – 0 liječnika.

Kriterij kaže da jedan tim ide na 25 km, a Vrgorac ima 40 km.

Da prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koji predlaže Vrgorcu punkt T2, nije dobar za Vrgorčane, govori i podatak da je gradonačelnik i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Borislav Matković, zatražio hitan sastanak po ovom pitanju u resornom ministarstvu. Sastanak je zakazan za srijedu.