KONTRIRANJE KOSORICI I HAC-U

Vrgorački branitelji traže reviziju svih zapošljavanja na Dalmatini

30.08.2011 u 10:29

Bionic
Reading

'Tražimo reviziju svih zapošljavanja na naplatnim postajama uzduž Dalmatine, od Zagreba do Vrgorca, kako bi utvrdili je li se poštivao članak 35. Zakona o hrvatskim braniteljima', zajedničko je stajalište koordinacije braniteljskih udruga iz Vrgorca, koje se sastalo povodom HAC-ovog poništenja natječaja za 10 blagajnika na naplatnim kućicama Vrgorac, na prijedlog premijerke Jadranke Kosor

Predstavnici vrgoračkih braniteljskih organizacija, Ante Dujmović (Udruga 156. makarsko-vrgoračke brigade), Ante Šalinović (Udruga invalida Domovinskog rata), Boro Miličević (Udruga 4. gardijske brigade) i Mirko Šalinović (Udruga branitelja policije) na konferenciji za novinare su iznijeli stav kako je zahtjev za poništenjem natječaja, koji je predsjednica Vlade uputila upravi HAC-a - a oni mu žurno udovoljili - preuranjen.

'Tražimo da se o eventualnim nepravilnostima u natječaju najprije očituje Državni inspektorat, a da se potom pristupi ostalim zakonskim postupcima. U protivnom, ako se već uporno naglašava članak 35. Zakona o hrvatskim braniteljima, a koji se nenadano počeo provoditi na vrgoračkom slučaju, tražimo reviziju svih zapošljavanja na postajama uzduž Dalmatine kako bi utvrdili je li se ovaj članak zakona poštivao na svim natječajima', poručili su vrgorački branitelji.

Također su istaknuli da se iz napisa, reagiranja, lobiranja i priopćenja koja su posljednjih dana i tjedana prisutna u javnosti stječe se dojam da svi gradovi u susjedstvu Vrgorca imaju nezaposlene branitelje, a Vrgorac nema. 'Želimo upozoriti hrvatsku javnost da je na Zavodu za zapošljavanje u Vrgorcu evidentirano preko 600 nezaposlenih osoba s vrgoračkog područja, od tog broja značajan udio zauzimaju hrvatski branitelji i njihove obitelji. Suosjećamo s našim ratnim kolegama u susjednim gradovima koji se bore za zaposlenje i egzistenciju, ali podsjećamo javnost da se uzduž cijele trase Dalmatine izričito vodilo računa da se na naplatnim postajama i centrima za održavanje prometa zapošljava stanovništvo s područja na kojem se gradilo čvorište', napomenuli su.

Upozorili su da su 'dopustili' da se na čvorištu Ravča, koje se također nalazi na području Vrgorca, zaposli, prema njihovim riječima, samo polovica radnika iz Vrgorca. 'Ne možemo, međutim, dopustiti da nam na kilometar udaljenosti od središta grada budu zaposleni radnici iz susjednih gradova pored naših 600 nezaposlenih', poručili su.

Od Vlade Jadranke Kosor zatražili su da 'ne dopusti zapošljavanje bilo koga sa strane dok u Vrgorcu postoji jedan nezaposleni branitelj, član njegove obitelji ili mladi bračni par bez egzistencije'. Za ovakvu odluku, ocijenili su, imaju i moralno pravo jer je, kako su kazali, Vrgorac u Domovinskom ratu dao najviše branitelja u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj. Izrazili su razočaranje što se njihov grad opet spominje u negativnom kontekstu.