BESPRAVNA GRADNJA

Vrdoljak: Ovim tempom legaliziranje gotovo za 700 godina

15.03.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak priznao je kako postojećim zakonom svih 150.000 nelegalno izgrađenih objekata u Hrvatskoj ne bi bilo legalizirano 'još nekih 700 godina'. Do ljeta je najavio izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama

Iako je legalizacijom bespravno izgrađenih objekata država planirala prikupiti najmanje 10 milijardi kuna, po podacima koje je na HTV-u iznio ministar Ivan Vrdoljak u proteklih devet mjeseci legalizirano je manje od 100 objekata. 'Još nekih 700 godina i riješili bismo posao. Nešto moramo promijeniti', priznao je Vrdoljak.

Od postojećeg zakona, kako tvrdi ministar Vrdoljak, 'nije se ni očekivalo ništa brže'. Zato je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prionulo izmjenama zakona za koje tvrde da će biti gotove prije ljeta.

Zakon je manje-više pri kraju. Već smo pripremili 80-90 posto izmjena i vrlo brzo ćemo krenuti u javnu raspravu', najavio je ministar Vrdoljak.

Iznio je i stav kako Vladi 'nije u fokusu prikupiti proračunska sredstva kroz naknade', nego prvo legalizirati objekte, nakon čega namjeravaju krenuti u naplatu troškova. 'Ljudi će dobiti svoju imovinu, a nakon toga ćemo u naplatu ili kroz otplatu ili s popustom ako to budu radili jednokratno', obećao je ministar.

Uz najavu obračuna naknade nakon legalizacije objekta, mogućnost naplate po različitim modelima, ali i pojednostavljenje cijele procedure, u Vrdoljakovom ministarstvu ukazuju i na nužnost kategorizacije bespravno izgrađenih objekata

'Ne može se isto gledati poljoprivredni objekt u Podgoraču i vila ili apartmani u Umagu, pa je kod izmjena bitna i kategorizacija', ustrajan je ministar Ivan Vrdoljak.

Zakonom koji je prošle godine donijela vlada Jadranke Kosor najavljen je postupak legalizacije nekretnina bez neophodnih dozvola izgrađenih prije prosinca 2009. godine. Najavljena je legalizacija najmanje 150.000 objekata, no zbog komplicirane procedure zapelo je već u startu. Milanovićeva vlada odlučila je promijeniti zakon