ZAHTJEV AMERIKE

Vratite Židovima imovinu otetu u NDH!

11.07.2011 u 11:24

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države od Hrvatske očekuju da uz mogućnost povrata imovine oduzete nakon Drugog svjetskog rata riješi i pitanje povrata imovine stranim državljanima kojima su imovinu oduzele ustaške vlasti, izvještava Novi list

Amerikanci su zadovoljni činjenicom da je Vlada predložila zakonske izmijene kako bi strancima, kad je u pitanju povrat imovine koju su oduzele komunističke vlasti, dala isti status kao i hrvatskim državljanima, ali napominju da time nije u potpunosti riješen problem povrata imovine oduzete za vrijeme NDH.

'SAD snažno podupiru napore da se vlasnicima vrati imovina oduzeta za vrijeme holokausta i kasnije komunističke vladavine. Podržavamo napore Hrvatske da izmijeni zakon kojim se vraća imovina oduzeta za vrijeme komunističke vladavine. Tim izmjenama predlaže se povrat imovine oduzete u komunizmu, ali nije u potpunosti riješen povrat imovine za žrtve holokausta u Hrvatskoj i nadamo se da će se to ispraviti u skoroj budućnosti', ističe se u odgovoru američkog veleposlanstva na upit Novog lista o tome kako SAD, čiji državljani također traže povrat imovine, komentira najavljeni zakon.

Ta je država još prošle godine kad su krenule pripreme izmjena zakona pokazala veliki interes za njihov sadržaj i već tada su dužnosnici State Departmenta izrazili nadu da će obeštećenje obuhvatiti i one kojima je imovina oduzeta za vrijeme ustaškog režima.

Vrhovni sud je u rujnu prošle godine presudio da nasljednici brazilske državljane Zlate Ebenspanger imaju pravo na povrat zgrade u centru Zagreba i time otvorio mogućnost povrata imovine strancima, a dužnosnici State Departmenta su već u studenome u Ministarstvu pravosuđa razgovarali o tome da se to pravo proširi i na ljude koji su bez imovine ostali za vrijeme NDH.

Kad je u pitanju SAD riječ je uglavnom o Židovima ili njihovim nasljednicima kojima je NDH ili kasnije Jugoslavija oduzela imovinu u Hrvatskoj. U hrvatskoj administraciji, međutim, ističu da se zakon isključivo odnosi na imovinu oduzetu za vrijeme komunističkog režima te da se dosad nije razmatrala mogućnost da se dodatnim izmjenama ili novim zakonom to pravo proširi i na imovinu oduzetu u vrijeme NDH.