KAKO IM SMANJITI BROJ?

Vrane preplavile Zagreb

15.03.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Zagreb muku muči s velikim brojem vrana koje su zakonom zaštićene pa se stoga traži način za učinkovito, neagresivno smanjivanje njihova broja

Zbog sve većeg broja vrana u Zagrebu, hrvatska je metropola stala rame uz rame s ostalim urbanim sredinama Europske unije, u kojima svake godine, posebice u vrijeme svijanja gnijezda od veljače do travnja, traže učinkovit način smanjenja njihova broja. U gradskom području najčešće se gnijezdi vrana gačac, a ukupnu populaciju svih vrsta vrana na području Zagreba ornitolozi procjenjuju na oko 10.000, piše Večernji list.

Emil Tuk, pročelnik zagrebačkog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo ističe kako građani mogu kraja ovog mjeseca prijaviti lokacije na kojima se gnijezde vrane radi eventualne intervencije, u prvom redu rezanje grana i smanjivanje krošnji stabala čija visina pogoduje svijanju gnijezda vrana.

No populacija vrana proteklih godina buja u Zagrebu zbog nemarnih građana koji na javnim površinama odlažu hranu, čime ih dodatno potiču na nastanjivanje daleko od prirodnih utočišta, a nerijetko unutar vrlo naseljenih zagrebačkih četvrti. Među njima su, primjerice, neki dijelovi Vukovarske ulice, kao i Vrbik te Folnegovićevo naselje, gdje su djelatnici Ureda za poljoprivredu uočili cijele kolonije vrana iznad – kontejnera punih odbačene hrane.

Kažu kako vrane rade manje buke od tramvaja, napadi na ljude su rijetki i kako nije dokazano da prenose bolesti opasne za ljude. Ističu da su građani svojim stilom ponašanja uvjetovali da se životinje sve više nastanjuju u urbanim sredinama i sve se manje boje ljudi. Osim vrana, u grad sve češće 'navraćaju' i lisice u potrazi za hranom.