TOTALNA ANESTEZIJA

Vozio s 4,02 promila alkohola

19.01.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Ozaljska policija sinoć je oko 22 sata u Orljakovu, mjestu u općini Kamanju, iz prometa isključila vozača automobila (47) koji je u krvi imao čak 4,02 promila alkohola u krvi, priopćila je danas karlovačka Policijska uprava.

Vozač, protiv kojeg slijedi optužni prijedlog zbog ugrožavanja prometne sigurnosti, uhvaćen je u pijan tijekom redovitog nadzora prometa. Osim pijanstva, neimenovani 47-godišnji vozač ugrožavao je sigurnost prometa i vozeći neregistrirani osobni automobil fiat. Policija je vlasniku vozila do tehničkog pregleda i produžetka registracije oduzela pločice s karlovačkim oznakama, izjavila je za Hinu glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Tamara Grčić.

Pošto je isključen iz prometa, vozač je dok se ne otrijezni bio smještan u posebne prostorije Policijske postaje u Ozlju.

Po riječima psihijatrice Jasmine Grubišin iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, tri promila alkohola je stanje stupora, kada osoba ne shvaća gdje je. Može se dogoditi nagla nesvjestica i teže buđenje iz tog stanja, a s 3,5 promila moguća je pojava kome.

To je stanje jednako razini kirurške anestezije. S četiri promila i više slijedi koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskoga krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nedostatka refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.