TROŠAK 1.000 SLUŽBENIH AUTA

Vozila za Vladu i Sabor godišnje koštaju 4,2 milijuna kuna

21.08.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Koliko vrijedi državni vozni park nemoguće je procijeniti jer iz Vlade nisu dostavili podatke o starosti ni klasi automobila, no porezni obveznici osim njihove kupnje svaki mjesec financiraju i potrošnju goriva. Ako dužnosnici i službenici kao pogodnost koriste do tisuću službenih automobila i ako za svaki od njih na gorivo u prosjeku mjesečno ode 350 kuna, to znači da je godišnji trošak oko 4,2 milijuna kuna

Vlada, Sabor, središnji državni uredi i 34 državne agencije koriste ukupno 4.780 službenih automobila. Službeni je to podatak kojeg su novinari Novog lista dobili iz Vlade na upit koliko službenih automobila koristi državna administracija, nakon što je premijerka Jadranka Kosor na prvoj sjednici svoje Vlade naredila zabranu kupnje službenih automobila i zatražila evidenciju svih vozila na jednom mjestu.

No, brojka od gotovo pet tisuća automobila ne znači da državni dužnosnici i službenici koriste toliko vozila kao povlasticu u poslu, jer čak 81 posto auta, odnosno 3.721 ima MUP, od čega većina otpada na svakodnevno obavljanje policijskog posla. Uz to u 105 automobila koje ima Ministarstvo poljoprivrede i 116 koliko ih je u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva uračunati su i auti, tvrde u tim ministarstvima, koje koriste, primjerice, poljoprivredni ili vodni inspektori te oko 40 auta za područne službe koje se skrbe o povratnicima i prognanicima.

S druge strane, prema službenom Vladinom popisu, Ministarstvo financija ima tek 17 automobila što znači da u popis nisu uključena vozila koje koriste carinska i porezna služba, a u tom resoru pojašnjavaju da Ministarstvo nije navelo te aute jer su porezna i carinska uprava zasebni proračunski korisnici, pa se i njihova nabava obavlja odvojeno od središnjice Ministarstva.

Preciznog popisa automobila koje koriste dužnosnici i službenici kao povlasticu tako još uvijek nema, ali kad se isključe policijski i automobili vodnih i poljoprivrednih inspektora te oni koje koristi Fina, primjerice za prijevoz novca, ispada da država ima između 900 i tisuću automobila koje na raspolaganju kao pogodnost imaju njezini dužnosnici i službenici.

Najzanimljiviji je podatak o 83 automobila koje imaju Vlada i Sabor. Kako svaki ministar ima svoj službeni automobil u samom ministarstvu u tu je brojku uključeno jedino vozilo, ili vozila, kojima se služi predsjednica Vlade, te auti u kojima se voze saborski dužnosnici. Jesu li tu uključeni i automobili iz državnog protokola kao i to koliko ih je jučer se nije moglo doznati. Također u opisu nema vozila Ureda predsjednika.

Najmanje je službenih automobila prijavilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva – samo pet, što znači da službeni automobil nemaju ni svi državni dužnosnici, odnosno državni tajnici u tom ministarstvu. Novoformirano Ministarstvo uprave koristi sedam automobila, a po 12 imaju Ministarstvo turizma i Ministarstvo branitelja koje je nekada vodila današnja premijerka. Ministarstvo kulture ima 18 automobila, dok ih je u Ministarstvu gospodarstva 19. Dragan Primorac ostavio je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 31 službeni automobil, a u resoru Božidara Kalmete ih je 29. Ministarstvo pravosuđa prijavilo je 20 službenih automobila, Ministarstvo zdravstva 47, a Ministarstvo obrane 111.

U Ministarstvu vanjskih poslova evidentirana su 192 službena auta, ali tu su vjerojatno uračunati automobili diplomatskih predstavništava.

Tri središnja državna ureda imaju deset automobila i svi su oni na korištenju ureda za državnu imovinu koje vjerojatno nema puno više zaposlenih.

Što se tiče državnih agencija one su Vladi dostavile podatke o tome da ukupno imaju 225 službena vozila, a najviše ih je 114 u vlasništvu Fine. Agencija za poštu i elektroničke komunikacije ima 22 automobila što je više nego što ima polovica ministarstava, iako ta agencija ima znatno manji broj zaposlenih. Osam agencija nema nijedan, ili to nisu prijavili, službeni auto, a osim Hanfe koja ih ima deset i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (14 službenih vozila) ostale agencije imaju uglavnom jedan ili dva službena auta, odnosno najviše do pet.