TOTALNA ZBRKA

Vozači hitne kradu posao kolegama iz saniteta

05.10.2012 u 18:40

Bionic
Reading

Sindikalni pravnik zadarske podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pozvao je ministra zdravlja Rajka Ostojića da poštuje stručnost i preispita svoju odluku o razrješenju dr. Darija Nakića s mjesta ravnatelja Opće bolnice Zadar. Hvalospjevi koji su uslijedili zvučali su kao da su pisani u središnjici HDZ-a

'Opća bolnica Zadar jedna je od najboljih, ako ne i najbolja u Hrvatskoj, a dr. Nakić je ponajbolji ravnatelj. Nije važno je li on iz HDZ-a ili SDP-a nego je li stručan, a Nakić je stručan i vrhunski je ravnatelj', govorio je u dahu Uranija.

U cijeloj priči ne bi bilo ništa dvojbeno da povod njegovog druženja s novinarima nije bio problem paralelnog sustava saniteta koji ugrožavaju 60 zaposlenika zadarskog Doma zdravlja, a koji s ravnateljem Nakićem nema nikakve veze. Uranija je poveznicu našao u frazi 'poštivanje stručnosti' koju bi, mišljenja je, trebalo primijeniti u oba slučaja.

'U provedbi reforme hitne službe i saniteta, odnosno odvajanju djelatnosti hitne pomoći od domova zdravlja i njihova pripajanja Zavodu za hitnu medicinu, mnogi su dotadašnji vozači zadarske hitne pomoći ostali zaposlenici u Domu zdravlja zaduženi za vožnju sanitetskih vozila dok su na mjesta vozača hitne pomoći pri Zavodu za hitnu medicinsku pomoć primani nekompetentni ljudi, vanjski suradnici, čak i umirovljenici', pojasnio je Uranija razloge zbog kojih su članovi zadarske podružnice Sindikata hitne pomoći i sanitetskog prijevoza uputili otvoreno pismo ministru Ostojiću.

Glavni sindikalni povjerenik Ivan Gašpar precizirao je zahtjeve s kojima se ide prema ministru. 'Tražimo od ministra da se stanje zakonski regulira jer radimo nelegalno bez prijavno-odjavne jedinice koja bi trebala biti registrirana kod Ministarstva. Stanje je katastrofalno. Kada su nas izdvojili iz hitne medicinske pomoći nisu nam promijenjeni ugovori o radu, vozila su nam neobilježena, nismo dobili uniforme... Zato tražimo da ministra da pošalje inspekciju i prema snimljenom stanju stvari napravi sustav koji će kvalitetnije funkcionirati. Neka se vidi tko je i po kojim kriterijima dobio posao u hitnoj medicinskoj pomoći.'

Gašpar je detektirao i izvorište problema: 'Za aktualno stanje odgovorna je lokalna razina, Županija, jer je u studenome prošle godine, u vakuumu između dvije vlasti, kada ministar još nije bio preuzeo svoju funkciju, brzinski napravila Zavod za hitnu medicinu. Sve je bilo gotovo 15 dana. Zašto se toliko žurilo? Zanima nas je li tu sve napravljeno kako treba jer ne bi se smjelo događati da drugi tim hitne medicinske pomoći obavlja sanitetski prijevoz i nama uzima naš dio posla', pojasnio je Gašpar.

Izostane li ministrova reakcija, sindikalisti najavljuju sindikalne akcije i izlazak na ulice.