'NOVI PAKT'

Von der Leyen predložit će ravnomjerniju raspodjelu migranata u EU

02.08.2019 u 22:26

Bionic
Reading

Buduća predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, rekla je u petak u Rimu da namjerava predložiti 'novi pakt za migracije i za azil' kako bi se ravnomjernije raspodijelili napori u okviru Europske unije. 'Želim predložiti novi pakt za migracije i za azil, treba nam novo rješenje', rekla je pred novinarima uoči susreta s predsjednikom talijanske vlade Giuseppeom Conteom

'Želimo da naše procedure budu djelotvorne, ali i humane. To nije laka zadaća, ali smo svi shvatili da nema lakih rješenja' u upravljanju migracijskim tokovima, dodala je Von der Leyen.

'Moramo preispitati pojam raspodjele obveza. Znamo da su Italija, Španjolska i Grčka zemljopisno izložene: bitno je da možemo jamčiti solidarnost' EU-a prema tim zemljama, ocijenila je iduća predsjednica Europske komisije koja obilazi prijestolnice nekih zemalja EU-a prije preuzimanja dužnosti 1. studenog.

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je da s gledišta Rima nije 'nezamislivo da će problem priljeva migranata i ubuduće morati rješavati prva zemlja u koju (migranti) dođu'.

Von der Leyen je boravila u Rimu u trenutku dok više od 160 migranata na dvama humanitarnim brodovima plovi Sredozemnim morem u blizini talijanskih i malteških voda u potrazi za sigurnom lukom u koju bi se iskrcali.

>>> Dva broda s 164 migranata na Mediteranu čekaju dozvolu za pristajanje

Talijanska populistička vlada odlučila je zatvoriti svoje luke za nevladine organizacije koje spašavaju migrante, ocijenivši da EU dosad nije bio solidaran na tom polju.

Duboke podjele u EU-u u vezi s prihvatom migranata zasad onemogućavaju svaku reformu Dublinskog sustava po kojemu zahtjev za azil migrant podnosi u zemlji ulaska u EU.

  • +15
Ursula von der Leyen Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Zhang Cheng/XINHUA/PIXSELL