postoji put

Von der Leyen o Brexitu: Kako sada stvari stoje, ne mogu reći hoće li ili neće biti dogovora. Sljedeći dani će biti odlučujući

16.12.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu u Bruxellesu da ne može reći hoće li biti dogovora s Velikom Britanijom, iako postoje izgledi da do toga ipak dođe

"Kako sada stvari stoje, ne mogu reći hoće li ili neće biti dogovora. Mogu, međutim, reći da sada postoji put za dogovor o trgovinskom sporazumu. Taj put je možda uzak, ali postoji", rekla je von der Leyen obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta.

Von der Leyen je rekla da je postignuta suglasnost o načinu rješavanja budućih sporova ali da je preostalo još riješiti pitanja pravednog tržišnog natjecanja i ribarstva.

"Sljedećih nekoliko dana bit će odlučujući", rekla je predsjednica Komisije.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje tijekom kojega je ona i dalje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. Čak i ako dođe do dogovora o trgovačkom sporazumu sljedećih dana, trebat će ga ratificirati prije kraja godine kako bi se izbjegao kaotičan razlaz.