BJELIŠ LINIĆU

Volio bih da se plaće na sveučilištu 'nabildaju'

26.02.2014 u 16:36

Bionic
Reading

Rektorski zbor visokih učilišta Republike Hrvatske zahtijeva da ih ministarstva financija te znanosti, obrazovanja i sporta uključe u hitan dijalog kako bi u izravnom kontaktu, a ne preko medija, bili upoznati s prijedlogom ministra financija Slavka Linića o novome načinu korištenja sredstava sveučilišta

Izjava ministra Linića da će se samostalni prihodi koje sveučilišta ostvaruju od nakladničke djelatnosti te iznajmljivanja prostora i opreme, a procijenjeni su na oko milijardu i 600 milijuna kuna, biti prebačeni u državnu riznicu, bila je povod današnje izvanredne sjednice Rektorskoga zbora održane u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Zahtjev za dijalog sažetak je naše izvanredne sjednice, rekao je novinarima predsjednik Rektorskoga zbora i rektor Sveučilišta u Puli Alfio Barbieri na konferenciji održanoj neposredno po okončanju izvanredne sjednice.

Na izravno novinarsko pitanje znači li spremnost za dijalog i to da su visokoga učilišta spremna barem dio iznosa novca koji se spominje predati u državnu riznicu, predsjednik Barbieri rekao je kako je sav samostalni prihod potreban sveučilištima koja taj način financiraju, primjerice, nabavu moderne opreme.

Barbieri je na pitanje o potezima Rektorskoga zbora odgovorio kako će se o njima moći govoriti tek nakon što Rektorski zbor bude potpuno i izravno upoznat sa sadržajem prijedloga ministra Linića. Izvijestio je da će Rektorski zbor uputiti zahtjev za dijalogom spomenutim ministarstvima i u pisanom obliku.

Rektor Zagrebačkoga sveučilišta Aleksa Bjeliš smatra pak da izjava ministra Linića 'generalno govoreći vodi do elemenata nadzora na upravljanje nad sveučilištima'. Bjeliš je dodao da su na današnjoj izvanrednoj sjednici bili i gosti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) - zamjenik ministra Saša Zelenika i pomoćnica ministra Ružica Beljo Lučić. Izvijestio je da je na sastanku čuo da sveučilišta neće ništa izgubiti, nego će se njihov prihod provesti kroz državnu riznicu kako bi, po uzoru na poslovanje banaka, bio operativan za druge potrebe.

Primjedbe da 'sveučilišta koriste novac kako bi 'nabildala' plaće profesora i svojih djelatnika', rektor Bjeliš kratko je prokomentirao kako bi osobno 'htio da djelatnici sveučilišta doista budu 'nabildani' koliko god je to moguće'. Jer, ustvrdio je, na sveučilištu se radi kreativno i kvalitetno i oni koji tako rade zaslužuju nagradu.

Spomenuto 'bildanje' plaća opovrgnuo je i rektor Sveučilišta u Osijeku Željko Turkalj navodeći kako se na Osječkome sveučilištu iz samostalnih prihoda kupuje, primjerice, kvalitetna nova tehnologija i opremaju prostorije u kojima se može koristiti vrhunska tehnologija.

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić istaknuo je pak kako je 'u Hrvatskoj gdje više nema puno vrijednosti sustav obrazovanja sveučilišta nešto najvrednije što imamo i što moramo sačuvati i nikako ne dopustiti njegovu eroziju'. S rektorom Pavićem potpuno je suglasan i rektor Bjeliš.

Prorektorica Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanić istaknula je kako su sveučilišta svjesna da je potrebno uvesti red u sve sustave, pa tako i u sveučilišni, ali je i napomenula da pri tome treba dobro razvrstati sve segmente.

Sva sredstva koja samostalno ostvaruje Sveučilište u Zadru su namjenska, istaknula je prorektorica toga sveučilišta Dijana Vican, a prorektor na Sveučilištu u Dubrovniku Vlatko Lipovac smatra da određeni prostor za dijalog ostavlja informacija koju su na sastanku dali predstavnici MZOS-a - da najavljeni potezi vezani za sveučilišta nemaju veze s rebalansom proračuna.