POPUT FATMIRA SEJDIUA

Vojvođanski Hrvati pozvali Tadića da da ostavku

28.09.2010 u 18:42

Bionic
Reading

Hrvatska bunjevačko-šokačka stranka (HBŠS) pozvala je u utorak Borisa Tadića da se ugleda na svojega kolegu na Kosovu Fatmira Sejdiua, koji je zbog sukoba interesa podnio ostavku na mjesto predsjednika države, prenosi internetska stranica programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice

'Naše je stajalište da bi Boris Tadić trebao biti primjer svim građanima Srbije u poštivanju ustava. U njemu piše da predsjednik države ne može obavljati drugu javnu dužnost', navodi predsjednik HBŠS-a Blaško Temunović.

Boris Tadić predsjednik je Srbije, ali i predsjednik Demokratske stranke, vladajuće političke organizacije u državi. Temunović podsjeća da je zbog sukoba interesa HBŠS početkom godine tužio Tadića ustavnom sudu, ali da se ta institucija proglasila nemjerodavnom.

'Ispada da ustavni sud nije mjerodavan za ustavna pitanja. To je primjer da mi nemamo neovisno sudstvo i zato smo se obratili i sudu za ljudska prava u Strasbourgu', navodi Temunović. Europski sud je zaprimio tužbu, kaže Temunović, i tražio dopunu dokumentacije.

Sugovornik kaže da bi Tadić trebao postupiti kao njegovi kolege Fatmir Sejdiu na Kosovu i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se povukao s mjesta predsjednika stranke. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je u ponedjeljak ostavku na tu dužnost jer je ustavni sud ocijenio da je prekršio ustav ostankom na dužnosti predsjednika Demokratskog saveza Kosova.

Hrvatska bunjevačko-šokačka stranka, sa sjedištem u Subotici, poznata je po zauzimanju za veća prava malih političkih organizacija i nacionalnih manjina te napisu na zgradi stranke - Želimo ista prava kao Srbi u Hrvatskoj.