NAKON SANADEROVOG POSJETA

Vojvođanski Hrvati očekuju pozitivne učinke

23.03.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji zadovoljni su što su prilikom nedavnog posjeta premijera Ive Sanadera Beogradu vodstva Hrvatske i Srbije obnovila komunikaciju i najavila suradnju, izrazivši očekivanja da će se to pozitivno odraziti i na položaj hrvatske manjine u Srbiji

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat za HINU je u ponedjeljak izjavio da je premijeru Hrvatske ukazao na otvorena pitanja obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji, na problem umjetne podjele bačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate te posljedice prekida rada Međudržavnoga povjerenstva za praćenje provedbe Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, kojega su Hrvatska i Srbija potpisnice.

Horvat, koji je bio u izaslanstvu hrvatske manjine koje se u petak sastalo s Ivom Sanaderom, dodao da vjeruje da će obnovljeni dijalog Beograda i Zagreba potaknuti rješavanje tih problema.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i politički analitičar Tomislav Žigmanov ocjenjuje da je dolazak Ive Sanadera pozitivan pomak u sadašnjoj fazi odnosa Srbije i Hrvatske i da će se to svakako pozitivno odraziti na položaj hrvatske manjine u ovoj zemlji.

"To je dobro za Hrvate u Srbiji jer su oni uvijek neka vrsta lakmus papira kada su u pitanju ukupni odnosi dvije zemlje. Pomalo nenadan dolazak Sanadera u Beograd jest ohrabrenje za hrvatsku manjinu koja od normaliziranih i dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske može imati samo koristi", naveo je u izjavi za Hinu Žigmanov, inače ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Međutim, ističu Žigmanov i Branko Horvat, predstavnici hrvatske zajednice bili su iznenađeni što je sporazum o suradnji u području književnosti i jezika dvije zemlje u Beogradu potpisan bez znanja i konzultacija s njima.

"U vodstvu zajednice se smatra da bi Hrvati u Srbiji trebali biti integralni dio takvih i sličnih inicijativa", navodi Žigmanov.

Predsjednik HNV-a dodaje da dio krivnje za nedovoljnu uključenost vjerojatno snosi i samo vodstvo zajednice zbog "unutarnjih odnosa", ali i da bi matična domovina trebala pokazati volju da hrvatsku manjinu uključi o međudržavni dijalog i suradnju.

Do susreta Ive Sanadera i vodstva hrvatske zajednice došlo je u Beogradu, između premijerovih sastanaka s najvišim dužnosnicima Srbije.
Na 40-minutnom sastanku Hrvate u Srbiji predstavljali su čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katoličke crkve, profesionalnih ustanova, političkih stranaka i udruga kulture.

Posljednji put premijer Hrvatske u Srbiji je boravio u srpnju 2006. godine. Svoj posjet susjednoj zemlji tada je završio u Subotici - političkom, obrazovnom i kulturnom središtu Hrvata u Srbiji.