pozdravljaju napredak srbije, ali..

Vojvođanski Hrvati nezadovoljni tretmanom hrvatske manjine

30.05.2019 u 16:59

Bionic
Reading

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je u četvrtak pozitivne ocjene u novom izvješću Europske komisije o napretku Srbije, ali smatra da je ono potvrdilo propuste u ostvarivanju manjinskih prava, posebno Hrvata.

"DSHV pozdravlja pozitivne konstatacije u izvješću koje se tiču jačanja tržišnoga gospodarstva i spremnosti Srbije da odgovori na ekonomske izazove, napose glede makroekonomskih kretanja i općenito povećanja BDP-a“, naveo je u priopćenju čelnik stranke.

Kada je riječ o položaju nacionalnih manjina, u izvješću se ono tematizira unificirano te se ne vide problemi svake zajednice zasebno, dodao je.

"Za hrvatsku zajednicu takav se pristup čini prijepornim, jer kao nova nacionalna manjina ima svoje posebne probleme – od isključenosti u sudjelovanju u procesu donošenja odluka, preko podzastupljenosti u tijelima uprave do velike etničke distance i raširenih negativnih stereotipa“, kaže Žigmanov.

Po njegovim riječima, u izvješću je točno navedeno da postoji nerazmjerna participacija nacionalnih manjina, što posebice pogađa hrvatsku nacionalnu manjinu kao novu manjinsku skupinu s nedovoljno razvijenim institucionalnim okvirima.

"I premda se tvrdi da srbijanske institucije implementiraju Akcijski plan za zaštitu nacionalnih manjina, istodobno se postavlja i pitanje učinkovitosti njegovih mjera. Recimo, kada je u pitanju ostvarivanje prava nacionalnih manjina treba ukazati da Vijeća za međunacionalne odnose pri lokalnim samoupravama nisu formirana u svim multietničkim općinama, uključujući i ona u kojima Hrvati žive u znatnom broju“, rekao je predsjednik DSHV-a.

Dodaje da je za hrvatsku manjinu posebice važan dio izvješća koji se odnosi na deficite u procesuiranju ratnih zločina iz 90-ih godina prošloga stoljeća. "Svjedoci smo kako srbijanske institucije nedovoljno čine na planu pravnog razrješenja zločina počinjenih nad Hrvatima u Srbiji“, rekao je Žigmanov.

Navedeni problemi već su bili spomenuti u izvješćima u prethodne dvije godine te zabrinjava to što srbijanske institucije i dalje nisu započele njihovo rješavanje, zaključuje čelnik Hrvata u Srbiji.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Sem Fabrizi ocijenio je u srijedu da je izvješće Europske komisije (EK) o napretku Srbije "detaljno, objektivno i izbalansirano", dok su srbijanski dužnosnici ocijenili da je u cjelini "pozitivno", zamjerivši da su u pojedinim segmentima izvješća "vidljive političke ocjene" i "neobjektivnost".

Fabrizi je naveo da su u izvješću pohvaljene ekonomske reforme Srbije, ali je ukazano da se mora više i posvećenije raditi na vladavini prava, sudstvu i demokratiziranju institucija, među kojima je poglavito ukazano na parlament.

Europski diplomat ukazao je i na neophodan napredak u području slobode govora i borbi protiv kriminala i korupcije.