SKUPŠTINA SRBIJE

Vojvođani predlažu Dan sjećanja na Srebrenicu

22.01.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predložila je u četvrtak Skupštini Srbije rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava danom sjećanja na Srebrenicu te sve nevine žrtve ratova tijekom 90-ih na teritoriju bivše SFRJ podupirući tako rezoluciju Europskog parlamenta o obilježavanju tog dana kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

BEOGRAD - U prijedlogu rezolucije se navodi da bi parlament trebao zatražiti da u Beogradu bude izgrađeno spomen obilježje u znak sjećanja na žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsjednik LSV-a Nenad Čanak na konferenciji za novinare istaknuo je da je nužno objasniti događaje iz neposredne prošlosti kako bi se izbjegla manipulacija žrtvama. On je kazao da se povijesne činjenice moraju unijeti u školske nastavne planove, kako bi se stvorilo okružje u kojem ne bi bilo ostvarivo ponavljanje takvih zločina.

Dodao je da ne očekuje da prijedlog LSV-a bude prihvaćen u parlamentu, ali da ta stranka neće odustati od rezolucije.

Zastupnici Liberalno-demokratske partije (LDP) na sastanku s predstavnicima nevladinih organizacija također su u četvrtak poduprli inicijativu da srbijanski parlament prihvati rezoluciju Europskog parlamenta o ustanovljavanju 11. srpnja kao dana sjećanja na zločine u Srebrenici.

Europski parlament donio je 15. siječnja odluku o proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile oko 8.000 muslimanskih civila, a tu inicijativu podržala je i Europska komisija.

Inicijativu Europskog parlamenta u Srbiji su odmah pozdravile i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima pozvavši zastupnike u srbijanskom parlamentu da potporom rezoluciji Europskog parlamenta pokažu poštovanje i priznanje žrtava te utru put izgradnji zajedničkog pamćenja koje će obuhvatiti sve žrtve ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je pred Haškim tribunalom optužen i za genocid u Srebrenici, i dalje je u bijegu, dok je politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen tijekom srpnja 2008. i trenutno mu se sudi u Haškom tribunalu.